Жителька Нью-Йорка: Білл Гейтс стверджує, що епідемії нових вірусів відбуватимуться що 20 років

Ольга Самофалова: Зараз жителям усіх країн, які охопила епідемія коронавірусу, найголовніше – для власного здоров'я і безпеки близьких – максимально залишатися вдома, дотримуватися соціальної дистанції і допомагати одне одному
Фото з особистого архіву Ольги Самофалової
Станом на ранок 13 квітня, згідно з даними американського Університету Джонса Гопкінса, коронавірусною інфекцією заразилося понад 1,85 млн людей в усьому світі. За кількістю і заражених, і померлих від COVID-19 на першому місці – США із 557 590 і 22 109 осіб відповідно. Найбільше летальних випадків на території Сполучених Штатів зафіксовано у штаті Нью-Йорк і однойменному місті. В інтерв'ю "ГОРДОН" громадянка України, піар-менеджерка Ольга Самофалова, яка протягом приблизно двох із половиною років живе із сім'єю у США, розповіла, чому саме Нью-Йорк став осередком епідемії, навіщо жителі масово скуповували туалетний папір, які правила карантину в місті і про що ще кілька років тому попереджав Америку засновник Microsoft Білл Гейтс.
Запізніла реакція влади спочатку була головною помилкою в боротьбі з коронавірусом у США

– Згідно з даними американського Університету Джонса Гопкінса, який відстежує поширення захворювання в усьому світі, станом на ранок 13 квітня у США коронавірусом інфіковано майже 550 тис. осіб, понад 22 тис. померло. Більша частина жертв – у штаті Нью-Йорк і однойменному місті. Чому саме Нью-Йорк став гарячою епідеміологічною точкою? Як самі мешканці це пояснюють?

– Мені здається, запізніла реакція влади спочатку була головною помилкою в боротьбі з коронавірусом у США. Коли вже стало зрозуміло, що це не локальна проблема, а світова пандемія, наш "чудовий" президент Трамп заявив: мовляв, коронавірус не страшніший від сезонного грипу, який забирає щорічно не менше життів. Зараз він свою думку змінив.

По-друге, Нью-Йорк дуже щільно заселений, люди з усього світу приїжджають сюди працювати. У місті дуже маленькі квартири, розташовані впритул одна до одної. У ресторанах, кав'ярнях, барах неможливо розміститися так, щоб не почути розмову сусідів по столику, настільки щільно і скупчено всі завжди сидять. Плюс міський транспорт постійно забитий під зав'язку. Тобто у Нью-Йорку в публічному просторі буквально неможливо дотримуватися безпечної дистанції одне від одного.

Це дві основні причини, чому саме Нью-Йорк став осередком інфікування. На думку американських експертів, якби обмежувальні заходи щодо нерозповсюдження коронавірусу, зокрема закриття кордонів, запровадили раніше на кілька тижнів – наприклад, із 1 лютого – у США було б набагато менше заражених і померлих.

Квітень 2020 року, Нью-Йорк, краєвид на Брум-стріт. До карантину в цей час доби вулиця була заповнена автомобілями. Фото: Justin Lane / ЕРА

– В Україні повсюдно запроваджено жорсткий карантин: метро закрили, переміщення вулицями більш ніж удвох або людям віком від 60 років заборонено, у публічних місцях без маски з'являтися не можна. Які обмежувальні заходи запровадили у Нью-Йорку?

– Тут немає такого жорсткого карантину, але введено обов'язкове соціальне дистанціювання. Влада дуже просить жителів Нью-Йорка без нагальної потреби не залишати будинків, але, якщо вже вийшли – дотримуватися дистанції одне від одного щонайменше два метри.

У зв'язку з цим у місті зробили лімітований запуск людей у будь-яке приміщення. Наприклад, у магазини пускають не більше ніж 5–10 осіб, а між продавцем і покупцем розмістили пластикові перегородки, щоб мінімізувати контакт. Можна виходити на вулицю без масок, так само, як і бути без маски в аптеках або на пошті, але губернатор штату Нью-Йорк Ендрю Куомо все ж рекомендує надівати їх у публічному просторі.

Працюють продуктові маркети, аптеки, пошта. Школи давно перевели в режим онлайн-навчання, і подейкують, що триватиме карантин до кінця навчального року. Наш дитина о 9 ранку під'єднується за допомогою відеозв'язку до класу, вчителі проводять уроки.

– Скільки днів і штат, і місто на карантині?

– Ми пішли на карантин приблизно в один час з Україною, тобто приблизно чотири тижні тому. Але тут весь громадський транспорт, включно з метро, працює. Мені здається, у США загалом й у Нью-Йорку зокрема свідоміші мешканці, вони громадським транспортом зараз не користуються. Якщо потрібно кудись доїхати, найчастіше викликають таксі або сідають за кермо власного автомобіля.

У США теж є ті, хто хоче нажитися на горі і користується панікою. Але тут система миттєво блокує таких персонажів

– Які штрафи й інші види покарання передбачено за порушення карантину?

– Губернатор говорив, що штраф за недотримання соціальної дистанції може зрости з $500 до $1000, але поки що цих санкцій не впроваджують, обмежуються попередженнями.

Наприклад, у нашому районі досить часто їздять патрульні. Минулими вихідними в парку (а в нас заборонені групові ігри в парку) хлопці грали у футбол. Раптово з'явився патрульний вертоліт, досить низько спустився і попередив гравців: "Розходьтеся". Знаю, у Каліфорнії був випадок, коли оштрафували двох людей, які грали в теніс, оскільки вони не були членами сім'ї.

У принципі, в Америці досить свідоме порівняно з Україною населення. Це передбачає як виплату податків, так і дотримання законів. Звісно, є ті, хто плює на рекомендації і заборони. Але, дякувати богу, таких дуже мало. Переважно порушують соціальну дистанцію і виходять на вулицю величезними групами чомусь хасиди. У Нью-Йорку величезний сплеск зараження коронавірусом саме серед цієї релігійної групи. Знаю, що їздять патрулі в їхній район, просять розійтися, але на них складно вплинути.

– Багато хто на пострадянському просторі звик, що з початком чергової кризи в магазинах спершу порожніють полиці із крупою і туалетним папером. Коли точно так само із запровадженням карантину почали поводитися й у США – це дуже здивувало. Американці справді масово скуповували макарони й туалетний папір чи це медійно перебільшена історія?

– Не перебільшена абсолютно, ми теж шоковані цим. Коли у Нью-Йорку ввели карантин, я попросила чоловіка, який працює в центрі, зайти в магазин за продуктами. Це була досить дорога мережа супермаркетів, і ми аж ніяк не очікували побачити там порожні полиці не тільки із засобами особистої гігієни, але і м'ясом, рибою...

У людей якоїсь миті почалася паніка, вони все скупили протягом перших кількох днів, а магазинам не вдавалося впоратися з додатковим постачанням. Дійсно не було туалетного паперу, рушників, серветок... Але це недовго тривало, зараз у магазинах усе є, але знову ж таки, щоб уникнути дефіциту, продають обмежену кількість в одні руки.

Березень 2020 року, Пелгем, штат Нью-Йорк. Жінка проходить повз порожні полиці для туалетного паперу у продуктовому магазині. Фото: Justin Lane / ЕРА

– А навіщо американцям, які уявлення не мають про дефіцит, раптом знадобився туалетний папір у таких кількостях?

– Я запитувала у свого американського вчителя з мови: у чому логіка, чому саме туалетний папір? Тут же за нього мало не бійки були в магазинах.

– І що відповів ваш учитель?

– Люди злякалися, що через карантин закриють фабрики, які виробляють предмети для побуту. Мабуть, тому і скуповували туалетний папір. Але знову ж, для американців подібна ситуація дуже незвична, більше схоже на воєнний стан, ніж на тимчасову кризу. Наші люди звикли до таких речей, уже загартовані.

– Зараз у Нью-Йорку якісь товари в дефіциті?

– Зникли із продажу санітайзери для рук і досі не з'явилися. Мені лише нещодавно вдалося замовити цей антисептик на Amazon. До речі, цікава історія була пов'язана з цими санітайзерами. Якоїсь миті після зникнення із продажу хтось раптом почав їх продавати на Amazon. Причому один літр коштував $100, хоча раніше санітайзери коштували щонайбільше $10–15. Amazon почав попереджати продавців: якщо не знизите цієї неадекватної ціни – ми вас заблокуємо.

Вони не знизили – і їх заблокував не тільки Amazon, а також Facebook та інші платформи і онлайн-маркети. У підсумку в цих хлопців залишилося приблизно 20 тис. санітайзерів, які вони скупили, сподіваючись вигідно перепродати, але їм не вдалося, тож вони заявили: "Окей, ми засвоїли урок, роздамо ці санітайзери безплатно".

– Ага, отже, не тільки в нас негідники звикли наживатися у найскладніші часи...

– Безумовно, у США не всі білі та пухнасті. Тут теж є ті, хто хоче нажитися на горі й користується панікою. Але тут система миттєво блокує таких персонажів.

Коли розумієш, що кожен п'ятий у твоєму мікрорайоні хворий – починаєш замислюватися, чи готовий ризикувати і ходити без маски

– В Україні багатьох вразила історія 30-річного киянина, якому двічі відмовили в госпіталізації, хоча в нього були симптоми коронавірусу. У підсумку його забрали в лікарню із двосторонньою пневмонією, де він помер. У разі якщо житель Нью-Йорка підозрює в себе симптоми коронавірусу, який далі у нього алгоритм дій?

– Навіть якщо ви захворіли, основна рекомендація – сидіти вдома. Бажано, щоб хтось був поряд або хоча б телефон був постійно під рукою. Якщо раптом у вас дуже сильно тисне у грудях і ви не можете дихати – відразу набрати 911, за дві-три хвилини до вас приїдуть. Якщо у вас стан терпимий – надають першу медичну допомогу і залишають удома, інакше госпіталізують. Я не чула жодної історії, щоб у США залишили людину вмирати від коронавірусу або відмовили в госпіталізації нібито через недостатню кількість симптомів.

Окрім того, тут поки що достатня кількість апаратів штучної вентиляції легенів. Звісно, спочатку всі дуже боялися, що США не впораються і бракуватиме ШВЛ, але на цьому етапі госпіталізація сповільнилася, незважаючи на збільшення кількості смертей. Губернатор штату попереджає: якщо почнете порушувати соціальну дистанцію, якщо виходитимете без масок – у нас знову збільшиться кількість госпіталізованих.

Квітень 2020 року, Нью-Йорк. Парамедики доправляють пацієнта до входу у відділення невідкладної допомоги медичного центру Wyckoff Heights. Фото: Justin Lane / ЕРА

– У багатьох країнах спочатку досить легковажно поставилися до загрози поширення коронавірусу, але переломити громадську свідомість допоміг моторошний приклад Італії, де в пікові моменти вмирали до тисячі осіб на добу. За вашим відчуттям, американці відразу усвідомили загрозу чи звинувачували владу в панікерстві?

– Мені здається, етапи прийняття ситуації були у всіх країн. У США теж був період умовного заперечення: усі думали, що це просто звичайний грип, тільки галасу більше. І навіть якщо в новинах повідомляли про сотні виявлених випадків коронавірусу, однаково було відчуття: ой, ну це відбувається десь далеко, зі мною такого точно не станеться.

Зараз у нас у кожному мікрорайоні є постійно оновлювана карта, на якій вказують кількість хворих. Дуже наочна карта. І коли ти розумієш, що кожен п'ятий у своєму мікрорайоні (а це дуже маленький простір) хворий – починаєш замислюватися, чи готовий ризикувати власним здоров'ям і далі ходити без маски. Коли такої точної інформації немає, у пересічної людини складається враження, нібито історія з коронавірусом – світова змова, щоб усіх змусити сидіти вдома.

– Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що через карантин і режим самоізоляції, введені в багатьох країнах для боротьби з поширенням коронавірусної інфекції, у рази зросла кількість випадків домашнього насильства. У США є така тенденція?

– Чесно кажучи, не зустрічала такої інформації в американських ЗМІ. Але є одне "але". Якщо взяти всю Америку, то більшість людей живе тут у великих будинках, де в кожного є свій особистий простір.

Ми живемо у квартирі неподалік від Мангеттена, але вона в нас досить велика, ми бачимося буквально кілька разів на день. Найчастіше на кухні (усміхається). Тож відчуття, що ми одне в одного на головах, не виникає. Інша річ, якщо родина може собі дозволити зняти тільки маленькі кімнатки. Упевнена, якщо й почастішали випадки домашнього насильства в Нью-Йорку, то тільки в бідних районах із поганими умовами для життя.

Років п'ять тому Білл Гейтс попереджав, що з'явиться вірус, із яким не впорається американська система охорони здоров'я. Тоді ніхто серйозно до його слів не поставився

– Соцмережами й у ЗМІ неймовірно поширився розпачливий пост медсестри із Нью-Йорка Александри Масіас, у якому вона розповіла про катастрофічні наслідки епідемії коронавірусу в місті. Як самі американці пояснюють, чому їхня медична система, яку вважають однією з найефективніших у світі, настільки не була готовою до боротьби з епідемією?

– Не можу сказати, що американська система охорони здоров'я ідеальна. Вона теж була не готовою до такого повороту подій. Траплялися моменти, коли дійсно медикам бракувало масок та інших захисних засобів. Спочатку була якась розгубленість, але систему передусім дуже швидко мобілізували. Наприклад, у Central Park уже побудували тимчасові госпіталі, один із найбільших готичних соборів на Мангеттені теж віддав свої приміщення до приймання хворих, там приблизно 300 додаткових місць.

Зараз усе гаразд, більше паніки немає. Єдине, як і раніше, бракує рук, медики працюють із підвищеним навантаженням. Проблема в кількості жертв і заражених. Жодна система не витримає такого напливу.

Квітень 2020 року, Нью-Йорк. Польовий госпіталь, тимчасово розгорнутий у Central Park – одному з найбільших зі США парків – для приймання заражених коронавірусом. Фото: Justin Lane / ЕРА

Знаєте, років п'ять тому Білл Гейтс попереджав про щось таке, він казав, що з'явиться вірус, із яким не впорається американська система охорони здоров'я і що потрібно вже зараз готувати додаткові місця в госпіталях і розробляти вакцину.

– Я, звісно, дуже поважаю засновника Microsoft Білла Гейтса за все, що він зробив, але сумніваюся, що навіть він міг передбачити всесвітню пандемію нового штаму вірусу...

– На підтвердження цього є і відео, і статті в інтернеті. Тоді ніхто серйозно до його слів не поставився, ніхто не очікував, що поширення нового вірусу набуде таких масштабів. Зараз Гейтс стверджує, що епідемії нових вірусів відбуватимуться що 20 років і що людству треба вчитися готуватися до загрози заздалегідь.

– Мене вразили фотографії порожнього Нью-Йорка. Хочу ще раз уточнити: він порожній не тому, що за порушення карантину і вихід на вулиці передбачено серйозні штрафи, а саме тому, що мешканці добровільно дотримуються ізоляції?

– Спрацювали два чинники: самосвідомість громадян і відсутність туристів. У Нью-Йорку завжди були натовпи туристів на вулицях, якоїсь миті вони зникли і місто спорожніло.

Зараз мешканцям усіх країн, де є епідемія коронавірусу, найголовніше – для власного здоров'я і безпеки рідних та близьких – максимально залишатися вдома, дотримуватися соціальної дистанції й допомагати одне одному.

У цьому сенсі жителі Нью-Йорка дуже чуйні. Мені ще на початку карантину потрібно було їхати в місто, я була без масок і рукавичок, не вдалося ніде купити. На вулиці до мене підійшла темношкіра жінка і здивувалася: "Як це ви без захисту?!" Причому запитала не осудливо, а в сенсі "дитинко, побережися!". Вона витягла із сумки маску з рукавичками і віддала мені.

Потрібно не забувати допомагати одне одному, залишатися людьми передусім: не засуджувати й докоряти, а розуміти й допомагати, особливо нужденним. Дуже важливо дотримуватися рекомендацій лікарів: дотримуватися дистанції, мити та дезінфікувати руки, після виходу на вулицю мити голову і прати речі. А ще запастися терпінням, якщо історія з карантином виявиться тривалою.