"Спецоперація СБУ може перетворитися на пропагандистську перемогу Москви". Розвідники і слідчі про запобігання вбивству Бабченка

Новина про вбивство Аркадія Бабченка облетіла всі ЗМІ, за добу з'ясувалося: журналіст живий. На прес-конференції, де було озвучено подробиці спецоперації СБУ, Бабченко попросив вибачення в рідних і друзів, що змусив понервувати
Фото: Олександр Хоменко / Gordonua.com

Спецоперація СБУ з інсценування "вбивства" російського опозиціонера Аркадія Бабченка, щоб запобігти реальному замаху на нього, може стати як блискучою перемогою, так і приголомшливим провалом українських спецслужб, переконані розвідники та слідчі. У коментарі "ГОРДОН" вони пояснили, як саме Кремль може скористатися можливою помилкою слідства і що необхідно зробити, щоб успішні спецоперації не були винятком у роботі українських спецслужб.

Пізно ввечері 29 травня в українському сегменті соцмереж з'явилася шокова новина: у Києві трьома пострілами у спину вбили відомого російського журналіста і публіциста Аркадія Бабченка. Інформацію підтвердили офіційні правоохоронні органи України. Журналісти всю ніч чергували біля під'їзду будинку, де Бабченко знімав квартиру, робили прямі включення з місця трагедії, збирали інформацію з камер відеоспостережень. Не тільки українські, а й світові ЗМІ зарясніли заголовками "Убито одного з найгостріших критиків путінського режиму", а у Facebook ледь не кожен пост був присвячений пам'яті Аркадія Бабченка.

Менше ніж за добу з'явилася не менш шокова, але абсолютно радісна новина: Бабченко живий. Виявилося, СБУ провела спецоперацію й інсценувала "вбивство", щоб запобігти реальному замаху на Бабченка. На прес-конференції голова СБУ Василь Грицак повідомив, що два місяці тому українські спецслужби одержали інформацію, що з Москви надійшло замовлення ліквідувати не тільки Бабченка, але й ще 30 росіян, що перебралися в Україну. За словами Грицака, організатором убивства вже всередині України став якийсь громадянин Г., який найняв знайомого учасника АТО як кілера за $30 тис., причому половину цієї суми виплатив відразу, що зафіксовано в оперативній відеозйомці. Колишній боєць АТО, підкреслив Грицак, одразу ж звернувся в органи, після чого й почалася спецоперація.

У коментарі виданню "ГОРДОН" колишні розвідники і слідчі розповіли, чому не сумніваються, що Кремль "замовив" Бабченка, чому успішна спецоперація СБУ може обернутися приголомшливим провалом і чому успіх українських спецслужб у конкретній справі може стати винятком, якщо не вжити реальних дій щодо реформування органів.

СБУ взяла на себе величезну відповідальність. Якщо проваляться, західні союзники Україні цього не пробачать