Метаболізм ні до чого. Дієтологиня пояснила, чому з віком з'являється зайва вага

У будь-якому віці метаболізм на 70% складається з базового обміну, 10% становить засвоєння їжі, приблизно 15% припадає на побутову активність і 5% на спорт
Фото: depositphotos.com

Українська дієтологиня і нутриціологиня Інна Цікава 8 жовтня в Instagram пояснила, чому люди з віком набирають зайву вагу.

"Помічали, що з віком вага найчастіше починає зростати? Та й позбутися зайвих кілограмів стає не так просто, як у студентські роки. Чому так? Давайте розберемося", – запропонувала нутриціологиня.

Вона зазначила, що в будь-якому віці метаболізм на 70% складається з базового обміну, 10% становить засвоєння їжі, приблизно 15% припадає на побутову активність і 5% на спорт. За словами фахівчині, поширена думка про те, що з віком метаболізм нібито уповільнюється, не зовсім правильна.

"Витрати енергії з віком дійсно трохи знижуються. Проте це пов'язано не з цифрою в паспорті, а передовсім із втратою м'язової маси. Тобто зменшуються побутова активність і спорт. І саме це впливає на базовий обмін", – наголосила Цікава.

Описуючи спосіб життя людини похилого віку, фахівчиня зазначила, що переважно така людина менше рухається, а активний відпочинок поступається місцем пасивному. Водночас комфортність життя й калорійність харчування зростає.

"До цього додається ще й заїдання емоцій. Саме тому основну частину зайвої ваги люди набирають між 25 і 40 роками. Це зовсім не про старість, погодьтеся. З роками звичка до комфорту та заїдання емоцій закріплюється, тому важко даються спроби щось змінити. Здається, що тіло пручається під тягарем віку. Насправді ж опираються звички. Саме вони, а не вік і фізіологічні зміни стоять на заваді здоровому тілу", – резюмувала дієтологиня.