Фроляк сказала, чи підуть на фронт її чоловік і син

Фроляк: Я б не робила з мобілізації трагедію
Фото: ictvua / Instagram

Українська телеведуча і журналістка Олена Фроляк в інтерв'ю Аліні Доротюк на її YouTube-каналі зізналася, що в її сім'ї обговорювали, як вчинять у разі отримання повістки.

"Я б не робила з мобілізації трагедію. Моєму чоловікові 58 років. Може прийти повістка, і він піде. Звісно, ми про це говорили. Він сказав: "Олено, я в тому віці і статусі, – він головний оператор ICTV, його багато людей знає, – що я ховатися не буду. І він піде. Він не має броні. Він тяжко переживає все, що відбувається в країні, багато донатить, дивиться всі відео, дуже розбирається у військовій авіації, тому що в нього тато був військовим льотчиком", – розповіла Фроляк.

Телеведуча зазначила, що її синові 19 років, він студент і ще навчається і не відкидає, що воюватиме, якщо війна затягнеться.

"Він каже: "Мам, доведеться – піду", – розповіла Фроляк.

Контекст:

Чоловік Фроляк – український оператор Сергій Соловйов. У пари двоє дітей: Антон і Наталія.

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Востаннє Рада продовжила воєнний стан 8 травня 2024 року – до 11 серпня.

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про електронний реєстр військовозобов'язаних 20 січня 2024 року. Президент України Володимир Зеленський підписав його 2 квітня. Крім того, Зеленський 2 квітня підписав закон про зниження граничного призовного віку в українську армію із 27 до 25 років. Він набув чинності 4 квітня.

Законопроєкт удосконалить взаємодію між реєстрами і розширює перелік відомостей про військовозобов'язаних, що, на думку авторів, спрощує низку процедур і скорочує перелік документів для ТЦК, які мають збирати військовозобов'язані. Свої персональні дані (і зміни до них) громадяни зможуть вносити до е-кабінету, який Міноборони презентувало у вигляді мобільного застосунку "Резерв+" 17 травня. Він запрацював 18 травня.

У квітні в Україні ухвалили оновлений закон про мобілізацію, він набув чинності 18 травня. Відповідно до однієї з його норм, усі військовозобов'язані протягом двох місяців мають оновити для ТЦК свої персональні дані – через Центри надання адмінпослуг, електронний кабінет чи прийшовши у військкомат.

17 травня Зеленський підписав закон про багаторазове збільшення штрафів за військові правопорушення, зокрема за ухилення від мобілізації.