"На що здатна українська фізика, показали два "Нептуни". Українці відповіли "експерту" Новгородцеву на заяву про українську мову та науку

Новгородцев заявив, що українці перенесуть ненависть до російських окупантів на російську культуру
Фото: Seva Novgorodsev / Facebook

Російський музикант і журналіст Сєва Новгородцев 1 травня в ефірі "Лучшее радио Израиль" заявив, що ненависть українців до російських окупантів до того ж позначиться на всьому російськомовному, зокрема на культурі.

Продовжуючи свою думку, 81-річний Новогородцев повідомив, що не може уявити собі підручник із квантової фізики українською мовою, тому що в ній немає "інструментарію", який нібито є в інших мовах, наприклад, російській.

Відео: Лучшее радио Израиль / YouTube

Український співак Святослав Вакарчук, реагуючи на заяву російського журналіста у Facebook, нагадав, що перший підручник із квантової механіки українською мовою написав у 60-ті роки минулого століття український фізик-теоретик, доктор фізико-математичних наук Абба Глауберман. Співак зізнався, що за ним свого часу навчався ще його батько, Іван Вакарчук.

"Але то таке. Я от поки не уявляю, як після 24 лютого 2022 року рок-музика свободи буде звучати російською мовою. Може, Новгородцев знає?" – підсумував Вакарчук.

Скріншот: Святослав Вакарчук / Facebook

Український науковий експерт Олексій Панич 2 травня у Facebook висловив подив тим, що українців цікавить некомпетентна думка 81-річного російського музиканта.

"Український патріотизм першого рівня: обуритися, що Сєва Новгородцев не уявляє собі підручника з квантової фізики українською мовою, тобто не уявляє собі те, що реально існує, і не вміє користуватися Google, – написав він. – Український патріотизм другого рівня: а хто взагалі такий Сєва Новгородцев і чому нас має цікавити його думка? Теж мені, знайшли експерта з квантової фізики. Щиро співчуваю тим українцям, для кого цей Сєва колись означав щось позитивне. Доведеться тепер, за рецептом [російського письменника Антона] Чехова, "по краплині вичавлювати із себе Новгородцева".

"На що здатна українська фізика, чудово показали два "Нептуни", результатом задоволений. Та й по всьому", – прокоментував у Facebook заяву Новгородцева Володимир Фльонц, засновник громадської організації "Електронна демократія".

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Новгородцев народився 1940 року в Ленінграді. Кавалер ордена Британської імперії, автор кількох книжок. У 1975 році покинув СРСР. Із 1977 року жив у Лондоні (Великобританія), а 2015-го переїхав до Болгарії.