"Такого шмону не було ніколи ". аlyona аlyona заявила про "аполітичне пресування" на "Євробаченні 2024"

alyona alyona: Аполітичне пресування було дуже велике. Не дай боже якийсь заклик
Фото: alyona.alyona.official / Instagram

Українська співачка alyona alyona, яка разом із Jerry Heil посіла третє місце на "Євробаченні 2024" у шведському Мальме, після повернення до Києва поспілкувалася на вокзалі із журналістами. Співачка була вдягнена у футболку із принтом Free Azovstal Defenders. Відео опубліковано на YouTube-каналі ТСН.

Відповідаючи на запитання, артистка розповіла, зокрема, і про те, як організатори "Євробачення 2024" контролювали учасників та їхні команди, щоб під час конкурсу не прозвучали які-небудь політичні гасла або заклики. Артистка розповіла, як, незважаючи на це, членам української команди вдалося у гранд-фіналі з'явитися у футболках із закликом до звільнення з полону захисників "Азовсталі".

"Ми вирішили не ризикувати, не вдягати на артистів. Щоб ви розуміли, такого шмону не було ніколи", – зазначила вона.

За словами співачки, якби організатори вирішили дискваліфікувати українську команду, то просто вивели б членів делегації із зали, але якби дискваліфікували самих артисток, то Україну не допустили б до участі в "Євробаченні 2025".

"Там таке було... Там заклеювали будь-який напис, заклеювали будь-який бренд. Якщо в тебе десь на нігтях, на обличчі. Тобто аполітичне пресування було дуже велике. Не дай боже якийсь заклик", – розповіла alyona alyona.

Контекст:

11 травня під час проведення гранд-фіналу українські представниці розмістили в Instagram фото, на якому їх зафіксовано разом із командою у футболках із принтом Free Azovstal Defenders.

"Євробачення" позиціонує себе як аполітичний конкурс, де заборонені будь-які політичні заклики й гасла, проте на "Євробаченні 2022" соліст українського гурту Kalush Orchestra Олег Псюк після виступу у гранд-фіналі зі сцени закликав урятувати захисників Маріуполя Донецької області, котрі на той момент перебували на території заводу "Азовсталь". Одразу після цього в Google різко зросла кількість пошукових запитів користувачів за словом Azovstal.

Європейська мовна спілка заявила, що заклики Kalush Orchestra та інших учасників конкурсу "Євробачення 2022" підтримати Україну мають гуманітарний характер, тому дискваліфікація Україні не загрожує.