"Ваші шкільні рецепти – треш". Клопотенко відправив незадоволених батьків скаржитися на нього в МОЗ

Клопотенко: Наша мета – показати здоровіші альтернативи
Фото: Євген Клопотенко / Facebook

Український ресторатор Євген Клопотенко порекомендував батькам, які незадоволені якістю нового шкільного харчування, скаржитися на нього в Міністерство охорони здоров'я. Про це він заявив 1 вересня, реагуючи на скаргу підписниці в коментарі під одним зі своїх постів про "гастророзпусту".

"Сьогодні вас незлим тихим словом згадали чи не всі батьки українських школярів. Те меню, яке з вашої подачі будуть подавати у школах, – це 90% сміття, яке діти їсти не будуть. Дякую за голодну дитину в школі за кошт держави. Здорова їжа – це добре, але ваші шкільні рецепти – то треш", – написала в коментарях під постом користувачка мережі Наталія Колєнова.

У відповідь Клопотенко заявив, що діти могли звикнути до інших моделей харчування, адже кожна сім'я має свої харчові звички.

"Але наша мета – показати здоровіші альтернативи. Так, новий смак може бути незвичним. Та здорове харчування – це така сама навичка, яку можна набути, якої можна навчитися і до якої, так, треба звикнути. Кількість цукру, солі та хліба в новому шкільному меню відповідає нормам, рекомендованим Всесвітньою організацією охорони здоров'я для запобігання ризикам розвитку неінфекційних хвороб", – заявив він.

За словами ресторатора, середній вміст солі в сосисках становить 2 г на 100 г сосисок.

"Тобто якщо одна сосиска важить 50 г, то в ній міститься приблизно 1 г солі, що є 1/5 від добової норми, рекомендованої ВООЗ, – пояснив він. – Рекомендуємо батькам також і вдома починати готувати в таких нормах, то діти швидше звикнуть до нових смаків".

Клопотенко додав, що, якщо батьків не влаштовують нові норми й вони мають що запропонувати натомість, вони можуть звертатися в МОЗ або в чат-бот Держпродспоживслужби Telegram.

Скріншот: Євген Клопотенко / Fcebook

Контекст:

Клопотенко розробив для шкільного меню 160 рецептів. "Не буде сосисок, сардельок і ковбаси. Котлети залишаться. Тільки їх раніше смажили, а тепер запікатимуть. Вони стануть кориснішими. Будуть салати й омлети – скрамбл і фритата. Буде багато такого, що дорослих здатне здивувати: "Моя дитина сьогодні їстиме мінестроне, лобіо і фритату". У цьому й ідея – якщо з дитинства вчити дітей їсти таку їжу, то, подорослішавши, вони не лякатимуться назв", – розповідав він.