Шафран: користь і шкода

Шафран – дорога спеція
Фото: pixabay.com

Шафран використовують для нормалізації роботи різних систем організму, але до дозування цієї спеції слід ставитися з обережністю.

Шафран – це спеція, сухі золотисті плідники крокусів сатівус. Його широко використовують у стравах середземноморської та східної кухні.

Шафран коштує дорого, оскільки, щоб одержати 1 кг прянощів, необхідно 150–200 тис. квітів.

Фото: pixabay.com

Назва має арабське походження: za-faran означає "бути жовтим".

Шафран – джерело марганцю. В одній столовій ложці спеції міститься в чотири рази більше цього елемента, ніж рекомендують вживати на добу. Він багатий на вітаміни С, В6, магній, залізо, калій, омега-3 жирні кислоти.

Додавання спеції у страви і напої допомагає регулювати рівень цукру в крові, нормалізувати гормональний фон, очистити кров, поліпшити настрій і позбавити від нудьги.

Фото: pixabay.com

Спецію рекомендують гіпертонікам, оскільки вона знижує тиск. Також незамінна в раціоні спортсменів: полегшує біль у м'язах і загалом зміцнює м'язи.

Шафран застосовують у парфумерії та ароматерапії: аромат знижує тривожність і позбавляє від безсоння, покращує пам'ять. Також він сприяє гостроті зору та запобігає утворенню катаракти.

Шкоди шафран може завдати у разі неконтрольованого використання – більше ніж 10 г одноразово.

Побічними ефектами можуть стати маткова кровотеча у жінок, нудота, блювання, отруєння, яке супроводжує пожовтіння шкіри та склер, діарея. Цю спецію категорично протипоказано вагітним.

20-грамова доза шафрану може призвести до смерті.