На українських моряків жодним чином не розповсюджується російське право – Клімкін

Клімкін: Окрім посилення політичного тиску на РФ, ми передали всім нашим міжнародним партнерам чітку юридичну позицію
Фото: EPA

Українські моряки, захоплені Росією в Чорному морі, є військовополоненими, тому перебувають під захистом Женевської конвенції, заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Україна передала міжнародним партнерам позицію про те, що захоплені Росією в Чорному морі українські моряки є військовополоненими і перебувають під захистом Женевської конвенції 1949 року. Про це 28 листопада у Facebook написав глава Міністерства закордонних справ України Павло Клімкін.

"Фейковий суд в окупованому Криму арештовує всіх наших моряків. Окрім посилення політичного тиску на РФ, ми передали всім нашим міжнародним партнерам чітку юридичну позицію", – заявив міністр.

Оскільки українські моряки є військовополоненими, на них не поширюється російське право, додав Клімкін.

"Українським військовослужбовцям, захопленим у полон РФ, має бути гарантовано надання в належному обсязі медичної допомоги, нечинення на них фізичного та психологічного тиску та забезпечення належної безпеки", – написав глава МЗС.

25 листопада РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які збиралися пройти через Керченську протоку в Азовське море. Затримано 24 українців, троє з них дістали поранення.

ФСБ порушила проти українських військових кримінальну справу за ч. 3 ст. 322 (незаконне перетинання державного кордону) Кримінального кодексу РФ.

27-го і 28 листопада "суди" в Керчі та Сімферополі ухвалили рішення взяти під варту всіх українських моряків.

Військова прокуратура Південного регіону України повідомила про підозру вісьмох військовослужбовців РФ, причетних до захоплення українських кораблів, їм інкримінують статті Кримінального кодексу "планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни" і "замах на умисне вбивство".