"Йому дуже подобається ця ідея". Зеленський відповів на запитання, чи вестиме він переговори з Путіним про Крим, якщо це завершить війну

Зеленський: Путін окупував Крим і Донбас 2014 року. Він зупинився? Ні
Фото: president.gov.ua

Нелегітимному президенту країни-агресора РФ Володимирові Путіну зараз потрібна пауза у війні, але зупинятися він не планує, упевнений президент України Володимир Зеленський. Про це він сказав 9 липня в Інституті Рональда Рейгана у Вашингтоні, трансляцію вів Офіс президента. 

Ведучий запитав Зеленського, чи вестиме він переговори з Путіним про Крим, якщо це завершить війну.

"Він ніколи не зупиниться. Але я думаю, що йому дуже подобається ця ідея, бо насамперед йому потрібна пауза в цій війні. Тому він чекає на листопад, можливо, на зміни в політиці Сполучених Штатів. Я не думаю, що колись це зміниться, і важливо, щоб він теж зрозумів, що все залежить від рішення американського народу, а не від якоїсь однієї людини", – зазначив Зеленський.

Він підкреслив, що Путін завжди вичікує можливості роз'єднати світ, США, країни Європи й боїться єдності. 

"Говорячи про Крим... Йому потрібна пауза. Він мав Крим – він окупував його 2014 року. Він зупинився? Ні. Потім [частково] окупував Донбас. А тепер говорить, що йому потрібен Крим і Донбас... Це все? Він брехун. У нього це було до повномасштабного вторгнення, були Крим і Донбас. Частина Донбасу, але вона в нього була. І він все одно розпочав повномасштабну війну", – сказав Зеленський. 

Контекст:

Росія окупувала Крим після блокування українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. "Приєднання" півострова до РФ не визнають Україна й більшість інших країн.

24 лютого 2022 року Росія повномасштабно вторглася на материкову частину України, зокрема із Криму. Українська влада неодноразово заявляла, що налаштована на деокупацію всіх захоплених із 2014 року українських територій, зокрема Криму.