"Крим може бути деокупований за п'ять хвилин". Арестович пояснив, що для цього потрібно

Арестович заявив, що "ключ" до деокупації території України у Кремлі
Фото: radiosvoboda.org
Окупацію Криму Росією можна припинити рішенням президента РФ Володимира Путіна, заявив 10 жовтня в інтерв'ю телеканалу "Дом" позаштатний радник глави Офісу президента, спікер української делегації у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Олексій Арестович.

Про це йшлося під час обговорення російської агресії проти України.

"Знаємо, де ключ. Ключ – у Кремлі. Війна на Донбасі може бути зупинена одним дзвінком.  Крим може бути деокупований за п'ять хвилин рішенням глави Російської Федерації та тільки його персональним рішенням. І відповідно, вся персональна відповідальність лежить на ньому", – сказав Арестович.

Він зазначив, що Україна рухається "політико-дипломатичним шляхом, одночасно прокачуючи можливості Збройних сил і спецслужб, збільшуючи військовий бюджет, удосконалюючи силову машину держави – оборонну".

"Дипломатія хороша тоді, коли вона спирається на військову силу, на здатність держави себе захистити. І ми робимо все нові та нові ініціативи для того, щоб тримати в тонусі наших політичних візаві з Російської Федерації", – пояснив Арестович.

Контекст:

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна й більшість країн світу.

2014 року, відразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти й докази.

Переговори про врегулювання конфлікту на Донбасі проводять у тристоронній контактній групі в Мінську (Україна, Росія, ОБСЄ), а також у нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини та Росії.

Для деокупації Криму Україна ініціювала Кримську платформу.