Полозов подав апеляцію на рішення "суду" у Криму, який засудив Чубарова до шести років колонії

За словами Полозова, подання апеляції – це необхідна умова для подальшого звернення до ЄСПЛ
Фото: Fenix Freeman / Facebook

Адвокат Микола Полозов 1 червня у Facebook заявив, що подав апеляцію на рішення "Верховного суду" окупованого Росією Криму, який засудив голову Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова до шести років позбавлення волі в колонії загального режиму.

"Цей вирок за вочевидь сфабрикованою справою є невіддільним елементом проведення вже восьмий рік політики залякування та репресій російською владою в окупованому Криму щодо кримських татар... Тому, вирок є, а отже, і з'явилася можливість оскарження незаконної постанови", – сказав Полозов.

Водночас адвокат зазначив, що захист не має "жодних ілюзій щодо якості та підсумків розгляду апеляції".

За словами Полозова, подання апеляції – це необхідна умова для подальшого звернення до Європейського суду з прав людини.

Контекст:

"Верховний суд" частково задовольнив вимогу сторони обвинувачення, яка вимагала для голови Меджлісу дев'ять років в'язниці.

Вирок ухвалили у справі про так звану організацію масових заворушень у лютому 2014 року.

26 лютого 2014 року, ще до окупації півострова, біля парламенту автономії в Сімферополі проводили два мітинги: на одному були кримські татари, які виступали за єдність України, на іншому – прибічники приєднання півострова до Росії. На акції сталися зіткнення, двоє людей загинуло.

Кримінальну справу, що стосується подій 26 лютого 2014 року в Сімферополі, Слідчий комітет РФ відкрив у березні 2020 року. Чубарову висунули обвинувачення за ч. 1 ст. 212 Кримінального кодексу РФ (організація масових заворушень) і за двома епізодами ст. 280.1 (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації).

22 червня 2020 року справу щодо Чубарова "суд" у Сімферополі почав розглядати по суті.