Експерт: Знищення "Садиби Зеленських" стало можливим через бездіяльність Мінкульту – т.в.о. міністра має бути звільнено

"Садиба Зеленських" – одна з найстаріших будівель вулиці Кониського в Києві
Фото: kyivvlada.com.uа

Знесення "Садиби Зеленських" стало можливим через невиконання обов’язків і пряме порушення законодавства Міністерством культури. Тому після цього скандалу тимчасового виконувача обов’язків міністра культури Ростислава Карандєєва потрібно звільнити. Про це пише у статті у ZN.UA експерт із питань містобудування, аналітик громадської ініціативи "Голка" Георгій Могильний. 

"Мінкультури не виконало своїх обов’язків і прямо порушило вимоги законодавства. І за це Ростислав Карандєєв і керівники відповідальних підрозділів щонайменше мають бути звільнені. Мінкультури мало повноваження врятувати будівлю, але не діяло. А Мінінфраструктури й Державна інспекція архітектури та містобудування ще й палиці в колеса КМДА встромляли, заборонивши проведення перевірки будівництва", – написав Могильний.

Автор стверджує, що Мінкульт не виконав своїх обов’язків із підготовки документів, які могли б урятувати історичну будівлю та інші об’єкти культурної спадщини. Зокрема, саботував виконання Державної антикорупційної програми.

"В Антикорупційній стратегії на 2021–2025 роки (п. 3.5.2) передбачено встановлення заборони нового будівництва та реконструкції в межах історичних ареалів у разі відсутності історико-архітектурних опорних планів (ІАОП). Кабмін... передбачив розроблення відповідного законопроєкту. Виконавець – Мінкультури. А зроблено все мало бути й подано на розгляд Кабміну для подальшого внесення до парламенту ще рік тому. Мінкультури нічого не зробило", – ідеться в публікації.

В.о. міністра культури – персонально відповідальний за це, підкреслив автор.

"Виконання заходів Державної антикорупційної програми забезпечило б будівлі захист від знищення. Виконання цих заходів є обов’язковим (ст. 18-1 закону "Про запобігання корупції"), за забезпечення їх виконання персональну відповідальність несе т.в.о. міністра Ростислав Карандєєв (ст. 18-2). Історичну будівлю знищено, а керівництво Мінкультури досі на своїх посадах", – наголосив Могильний.

Він зазначив, що "Садиба Зеленських", попри історичну цінність, не відповідала встановленим Кабінетом Міністрів критеріям для визнання пам’яткою історії чи архітектури. Проте вона перебуває в охоронній зоні пам’ятки архітектури, що на вулиці Кониського, 19. Цей факт міг би врятувати будівлю, але Мінкультури зірвало й підготовку документації зі встановлення меж і режимів використання зон охорони пам’ятки на Кониського, 19.  Крім того, Мінкульт створив умови, за яких міська влада Києва не могла завершити роботу над історико-архітектурним опорним планом, вважає експерт.

"Його не можна було затвердити, доки КМДА не забезпечить розроблення науково-проєктної документації щодо визначення меж і режимів використання історичних ареалів. На цьому наголошувало саме Мінкультури під час погодження проєкту. Але з 26 травня 2022 року цю документацію неможливо розробити й затвердити. Внесені законом №1423-IX зміни вимагали від Кабміну затвердити порядок розроблення та затвердження й визначити склад і зміст такої документації. Цього досі не зроблено, бо Мінкультури зірвало підготовку проєктів для затвердження урядом", – аргументував аналітик громадської ініціативи "Голка".

Мінкульт міг надати роз’яснення щодо історичного статусу "Садиби Зеленських" і заборони її знесення, але не зробив навіть цього, хоча до Мінкультури надійшло 12 звернень від представників громадських організацій, які висловлювали занепокоєння долею цього будинку, ідеться у статті. Автор матеріалу також зазначає, що київська міська влада в різні доступні способи намагалася захистити будівлю.

Контекст:

"Садиба Зеленських" – дерев'яна, обкладена цеглою будівля, яку звели 1890 року на замовлення купця Василя Маліна. Це одна з найстаріших будівель вулиці. У період із 1911-го до 1915 року тут проживала сім'я заможних міщан Зеленських.

Споруду почали розбирати 2021 року, але суспільний розголос зупинив роботи, зазначає "Суспільне". На початку квітня 2024 року активісти повідомили, що забудовник завісив фасад будівлі 1890 року інформаційним щитом, на якому стверджує, що історична пам'ятка не має жодної історичної чи архітектурної цінності, а її збереження нібито псує інвестиційний клімат міста.

У травні 2024 року Кличко підтримав петицію щодо збереження садиби й доручив вивчити можливість її занесення до Переліку щойно виявлених об'єктів культурної спадщини.

Увечері 19 липня поліції повідомили, що невідомі за допомогою важкої будівельної техніки знесли будинок. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом знищення об'єкта культурної спадщини.

Департамент охорони культурної спадщини КМДА підписав меморандум із власниками "Садиби Зеленських" із зобов'язаннями відновити будівлю в тому вигляді, який вона мала. Попри це, київська міська влада не відмовляється від наміру позиватися до власників і забудовника, котрі незаконно знесли садибу, щоб мати законні важелі впливу на виконання підписаного меморандуму й обіцянок власників будівлі. 

У КМДА й Мінкульті заявили, що "Садибу Зеленських" знесли несанкціоновано. У департаменті охорони культурної спадщини вимагають, щоб правоохоронці притягнули забудовника до відповідальності. 

Виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв уточнив, що будівля не має юридичного статусу пам'ятки, але вона розташована в історичному ареалі міста і її визнано значною історичною будівлею, що "мало б захистити її від знесення".