У США напали на українську журналістку, яка висвітлює протести

За словами журналістки, на неї напав чоловік, який хотів украсти її камеру
Фото: Khrystyna Shevchenko / Facebook

Українська журналістка Христина Шевченко висвітлювала мітинги у США, коли на неї біля магазину напали. Українка дістала перелом двох пальців на нозі й легку травму голови.

У США на журналістку "Голосу Америки" Христину Шевченко напали, коли вона висвітлювала масові протести, пов'язані зі смертю афроамериканця Джорджа Флойда. Про це 2 червня вона повідомила у Facebook, зазначає "Детектор медіа", зараз пост журналістки видалено.

"Отже, знімала я різні протести в Україні, але "отримала по башці" в Америці. У Санта-Моніці знімала відео, як активісти/лутери увірвалися в магазин. Десь 10 хвилин ніхто не чіпав, а потім момент – і в очах потемніло від удару кулаком у тім'я. Я вирубилася на кілька секунд і впала. Штатив із камерою також упали мені на стопу. Я почала кричати, що я преса, і мені вдалося стати на одну ногу. Далі почала підстрибуючи йти до машини, знайшлася одна жінка, яка мені допомогла. Поліції не було", – написала Шевченко.

У "швидкій" журналістці сказали, що в неї перелом двох пальців на нозі й легка травма голови.

"Окрім мене, в лікарні були інші люди із протестів, травмовані цеглою чи осколками. Лікарі не встигали всіх обслуговувати. Ударив мене афроамериканський хлопчина, свідки чули, як перед ударом він (нападник) закричав: "Давай украдемо в неї камеру", – додала вона.

"Голос Америки" у Facebook опублікував відео, на якому видно чоловіка, що напав на журналістку.

Масові протести у США почалися минулого тижня після смерті затриманого поліцією афроамериканця Джорджа Флойда. Причиною невдоволень стало відео, де поліцейський тисне коліном на шию чоловіка і той каже, що не може дихати. Патрульні підозрювали Флойда в тому, що він розрахувався підробленою 20-доларовою купюрою. Судмедекспертиза підтвердила, що чоловік помер унаслідок механічної асфіксії.

Поліцейського, який застосував задушливий прийом під час затримання Флойда, заарештували.

Протести, які почалися в Міннеаполісі, поширилися по всій країні. Їх супроводжують заворушення й сутички з поліцією, деякі демонстранти підпалюють машини, б'ють вітрини і грабують магазини.

Влада низки міст ввела комендантську годину, в кількох штатах для придушення заворушень залучили солдатів Національної гвардії.

Від початку протестів у США загинуло щонайменше 11 людей.