Після оприлюднення указу Зеленського про Тупицького перестав працювати сайт КСУ. Причина невідома

Сайт КСУ не працює третю добу
Фото: Конституційний Суд України – офіційна сторінка / Facebook

Сайт Конституційного Суду України перестав працювати після оприлюднення указу президента України Володимира Зеленського, яким він скасував укази президента-утікача Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького і Олександра Касмініна суддями КСУ.

Сайт Конституційного Суду України починаючи із 27 березня перестав працювати з невідомих причин. Про це пресслужба суду поінформувала у Facebook сьогодні.

У КСУ повідомили, що зараз фахівці з'ясовують причини збою, і пообіцяли публікувати новини про діяльність суду в соцмережах, поки не буде відновлено роботу сайта.

Уранці 27 березня опублікували указ президента України Володимира Зеленського, яким він скасував указ президента-утікача Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького і Олександра Касмініна суддями КСУ. Зеленський повідомив, що скасував указ у межах перевірки всіх чинних указів і розпоряджень Януковича на предмет загрози національній безпеці.

Представник президента у КСУ Федір Веніславський сказав, що Тупицький із 2014 року "стояв на стороні країни-агресора". Він вважає указ Зеленського законним.

У пресслужбі МЗС підтвердили "Інтерфакс-Україна", що сайт перестав працювати "з того моменту, як оприлюднили указ про скасування указів про призначення Тупицького і Касмініна".

На момент виходу замітки сайт був недоступним.

Тупицького підозрюють у підкупі свідка і введенні в оману суду за допомогою свідомо неправдивих свідчень свідка. 28 грудня 2020 року він мав з'явитися в Офіс генпрокурора України для вручення підозри. Як розповіли в Офісі генпрокурора, Тупицький повідомив, що не може прибути через сімейні обставини, але не надав документів про поважність причин неявки. Повідомлення про підозру Тупицькому відправили поштою. У Держбюро розслідувань зазначили, що йому вручили повідомлення про підозру, хоч він і заперечує це.

Журналісти програми "Схеми" (спільний проєкт "Радіо Свобода" і "UA: Перший") повідомляли, що Тупицький фігурує у провадженні стосовно ексголови Вищого господарського суду Віктора Татькова, якого підозрюють у заволодінні активами Зуєвського енергомеханічного заводу. За даними журналістів, Тупицький брав тіньову участь у приватизації цього заводу.

28 грудня Офіс генерального прокурора надіслав Зеленському клопотання про усунення Тупицького з посади судді КСУ строком на два місяці, а 29 грудня глава держави підписав відповідний указ. 26 лютого Зеленський продовжив строк усунення глави КСУ ще на місяць.

30 грудня КСУ опублікував заяву, у якій підкреслив, що не усуватиме Тупицького з посади, незважаючи на указ Зеленського. У суді заявили, що указ Зеленського не відповідає Конституції, оскільки вона не дає президенту права і взагалі не передбачає можливості усувати суддів КСУ.

Представник президента у КСУ Федір Веніславський вважає, що президент має право усунути Тупицького. Він говорив, що такі повноваження глави держави передбачені Кримінальним процесуальним кодексом.

У КСУ в січні заявили, що співробітники Управління держохорони не пускають Тупицького в будівлю суду. У суді зазначали, що хоча його й усунули з посади судді Конституційного Суду, але він має керувати КСУ. Тупицький звернувся зі скаргою до генпрокурорки України Ірини Венедіктової, звернувся до Окружного адміністративного суду Києва і перейшов на дистанційний режим роботи.