У Держспецзв'язку підтвердили інформацію про потужну DDoS-атаку на українські ресурси

Держспецзв'язку повідомила, що працездатність банківських ресурсів уже відновлено
Фото: depositphotos.com
У другій половині дня 15 лютого кілька українських інформаційних ресурсів зазнали потужної DDoS-атаки. Про це повідомила Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України (Держспецзв'язку).

"Зокрема, було зафіксовано перебої в роботі вебсервісів "ПриватБанку" й "Ощадбанку". Також атаки зазнали сайти Міністерства оборони та Збройних сил України", – заявили у відомстві.

За даними Держспецзв'язку, станом на 19.30 роботу банківських сервісів відновили.

"Робоча група з фахівців основних суб'єктів національної системи кібербезпеки вживає всіх необхідних заходів для локалізації та протидії кібератаці", – підкреслюють у повідомленні.

Джерела "Української правди" стверджують, що сьогоднішня кібератака – найпотужніша з тих, яких зазнавали українські ресурси.

Контекст:

Про збої у роботі банківських сервісів "ПриватБанку" та "Ощадбанку", а також сайтів Міноборони і ЗСУ стало відомо увечері 15 лютого. ЗМІ писали, що причиною збоїв стала потужна DDoS-атака.

Попередня потужна кібератака на українські сайти сталася місяць тому. У ніч на 14 січня 2022 року хакери зламали низку українських урядових сайтів. Вони розмістили повідомлення з погрозами українською, російською та польською мовами й перекреслені зображення герба, прапора і карти України, а також профілю свині. У текстах були помилки, зображення герба було спотворено, а повідомлення польською написано так, ніби для його створення використовували поганий перекладач, звернули увагу ЗМІ.

У Держспецзв'язку заявляли, що ця атака – найпотужніша за останні чотири роки. Через неї постраждало приблизно 70 сайтів українських держструктур як регіонального, так і загальнонаціонального рівня. Не працювали сайти низки міністерств, портал судової влади України, Єдиний реєстр судових рішень і сайт Верховного Суду. Надвечір 14 січня приблизно 90% сайтів відновили роботу, повідомили в Офісі президента.

У МЗС України натякнули на російський слід зламу. Зв'язок атак із Росією припускають також у Центрі стратегічних комунікацій при Міністерстві культури та інформаційної політики. У причетності РФ до інциденту не сумнівається секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов. Його заступник Сергій Демедюк вважає, що кібератака може бути пов'язаною зі спецслужбами Білорусі.

СБУ розслідує причетність спецслужб РФ до того, що сталося.