Карта російських обстрілів і прослуховування бойовиків. У суді стосовно MH17 закінчили демонстрацію доказів

У суді обговорили роль обвинувачених в аварії MH17
Фото: EPA (архів)
17 червня в Окружному суді Гааги, який розглядає справу про катастрофу рейсу MH17, виступала сторона обвинувачення, повідомив нідерландський суспільний мовник NOS. Усі докази щодо справи було продемонстровано в суді.

Прокуратура Нідерландів додатково презентувала низку доказів провини підозрюваних бойовиків – прослуховування, аналіз відеозаписів, дані білінгів телефонів тощо.

Детально обговорювали роль колишнього "міністра оборони ДНР" Ігоря Гіркіна, а також його заяву, що бойовики нібито збили український військовий літак.

Прокурорка Манон Ріддербекс зазначила, що слідство надіслало запит на дані Україні та Росії, вивчило всі інші докази й показання свідків і дійшло висновку, що над окупованими районами того дня не було жодного військового літака. Їх не зареєстрували радари і не бачили свідки.

Також указано, що зібрані на місці катастрофи уламки вивчили, зокрема, фахівці російського "Алмаз-Антея", і серед них не виявлено елементів, які могли б належати іншим літакам.

Ріддербекс підкреслила: розслідування не знайшло жодних доказів, що було збито український військовий літак або що український військовий літак зазнав аварії в той самий час, коли і МН17.

Репортер NOS зазначив, що у справі MH17 слідство значною мірою спирається на прослуховувані телефонні розмови сепаратистів. Крім того, як з'ясували під час виступу прокуратури, велике значення у справі мають вежі передавання – судді знають, де були залучені особи під час транспортування "Бука", запуску ракети та її утилізації.

Також на засіданні було обговорено роль ще одного обвинуваченого, росіянина Олега Пулатова, повідомили "Ґрати", які ведуть текстову онлайн-трансляцію процесу.

Він стверджував, що його телефонні переговори, записані СБУ, містять навмисну дезінформацію, якою він хотів ввести в оману українську сторону, причому не тільки стосовно літака, що впав, але й інших тем, що виникали в розмовах, наприклад про кількість загиблих і поранених, матеріальні збитки.

У своєму відеодопиті адвокатами 22 жовтня 2020 року Пулатов сказав, що взагалі всі перехоплені розмови про "Бук" було зроблено для обману.

Однак, повідомив прокурор Вард Фердінандуссе, інтерв'ю Гіркіна різним виданням, інше прослуховування і відомості з відкритих джерел підтверджують, що в розмовах Пулатова не було жодної навмисної дезінформації.

Крім безпосередньо катастрофи літака, у суді вивчають обставини конфлікту, що призвів до катастрофи, зауважили "Ґрати".

Зокрема, прокурори говорили про те, що у 2014 році російська артилерія з російської території обстрілювала позиції українських сил. Прокурори продемонстрували свідчення нідерландської розвідки і британського Королівського інституту досліджень в галузі оборони і безпеки. Свідченням є карта обстрілів української території з російського боку.

Скріншот трансляції: graty.me

7 червня суд Гааги почав розглядати справу про катастрофу літака по суті, судді кілька днів вивчали матеріали слідства. У суді розповіли, як за уламками дійшли висновку, що літак збили саме з "Бука", і зауважили, що деякі уламки ракети було знайдено в тілах загиблих. Ідентифіковано тіла 296 жертв – останки двох загиблих так і не знайшли, але за речами, квитками і даними з їхніх телефонів відомо, що вони були в літаку.

Наступне засідання суду заплановано на 24 червня. На ньому планують обговорити відповідь прокуратури на запити захисту.

Контекст:

Boeing 777, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур рейсом MH17, зазнав аварії 17 липня 2014 року поблизу Тореза Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту (громадяни Нідерландів, Малайзії, Австралії, Індонезії, Великобританії, Німеччини, Бельгії, Філіппін, Канади та Нової Зеландії).

Згідно з висновками міжнародної слідчої групи, рейс MH17 було збито з комплексу "Бук" із території, підконтрольної проросійським бойовикам. Після аварії літака знаряддя повернули у РФ. Слідчі уточнили, що "Бук" прибув на Донбас із Курської області. У травні 2018 року Нідерланди та Австралія офіційно обвинуватили Росію в катастрофі рейсу MH17.

9 березня 2020 року Окружний суд Гааги почав розгляд справи про катастрофу малайзійського літака. Обвинувачених у справі четверо: так званий міністр оборони "ДНР" того часу Ігор Гіркін, глава "ГРУ ДНР", громадянин РФ Сергій Дубінський (Хмурий), його підлеглий, громадянин РФ Олег Пулатов (Гюрза), а також громадянин України, командир розвідувального батальйону 2-го відділу "ГРУ ДНР" Леонід Харченко (Крот). Справу розглядає суд Гааги, оскільки більшість загиблих були громадянами Нідерландів.

Гіркін і Дубінський у червні 2019-го заявляли, що відмовляються давати свідчення на процесі. Єдиний із чотирьох, хто бере участь у процесі, хоча і не особисто, а через адвокатів – Пулатов, але і він не визнає своєї провини.

На початку листопада під час трьох днів слухань виступали адвокати Пулатова. Захист росіянина вимагав розглянути альтернативні версії катастрофи Boeing, заново допитати експертів і свідків у справі, заново дослідити всі докази. Більшість запитів захисту Пулатова суд відхилив.