"Без пакету трималися вісім місяців". Зеленський відповів, на скільки Україні вистачить американської допомоги

Зеленський: Ворог намагався окупувати Харків, але наші воїни дали відсіч
Фото: ЕРА

Пакет американської допомоги, який Конгрес США ухвалив із затримкою на місяці, допоможе Україні укомплектувати резерви для ротацій бойових частин на передовій. Про це президент України Володимир Зеленський заявив на спільній пресконференції з президентом США Джо Байденом, трансляцію вело "Суспільне".

"Це точно посилить наших воїнів. Так, це дало можливість ворогу за цю паузу (шість–вісім місяців) спробувати окупувати Харків, але цю спробу зупинили наші воїни, дали відсіч і, незважаючи ні на що, зірвали всі їхні плани. Мені здається, що це найголовніше. Що дає цей пакет, який прийде? Він дає можливість укомплектувати ті резерви, тих хлопців, ті бригади, які готові, – для того, щоб вони мали можливість ротації, щоб ті хлопці, які втомлені, які на полі бою, могли відпочити, відновитися, щоб замість них вийшли інші бригади, з технікою", – сказав він.

Президент України зазначив, що новий пакет США важливий також із погляду підняття морального духу українців.

"Наскільки цього вистачить? Дивіться, ми без пакету трималися вісім місяців, і жодного успіху в росіян не було. [...] Мені здається, правильніше [запитання]: наскільки вистачить єдності у світі, єдності у Сполучених Штатах разом із європейськими лідерами, як будуть впливати ті чи інші вибори на цю єдність. Зберегти єдність, зберегти цілісність демократичного світу. Тому що якщо не витримає Україна – не витримає, я впевнений, демократія багатьох держав", – вважає Зеленський.

Контекст:

Наприкінці квітня після шестимісячного блокування Конгрес США продовжив виділення допомоги Україні. Ухвалений закон дає змогу надати підтримку на загальну суму $60,84 млрд, із яких $23,2 млрд спрямують на поповнення американських озброєнь і запасів замість наданих Україні.

Пентагон одразу виділив зі своїх запасів пакет військової допомоги на суму $1 млрд. Окрім того, 26 квітня міністр оборони США Ллойд Остін оголосив, що США нададуть $6 млрд у межах Ініціативи сприяння безпеці України.

10 травня США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на суму до $400 млн. У ньому, зокрема, ідеться про озброєння, яке вже є на американських складах: ракети до ЗРК Patriot, зенітні ракети Stringer, бойові машини Bradley, протитанкові комплекси Javelin.

У Білому домі заявили, що військова допомога від США допоможе Україні перейти в контрнаступ 2025 року.

США нададуть додаткові $2 млрд для військової підтримки України, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен під час візиту до Києва 15 травня.

Про те, що допомога США за рішенням про $61 млрд тільки-но починає надходити в Україну, Зеленський сказав в інтерв'ю The Guardian, відеозапис якого 1 червня опублікували в його Facebook.