Грозєв: Що довше Путін витіснятиме ЗСУ з території РФ, то швидше колективний Путін буде готовий продати його Заходу

Грозєв заявив, що війна нікому не потрібна, крім "божевільного Путіна"
Фото: ЕРА

В інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону болгарський журналіст-розслідувач Христо Грозєв заявив, що йому важко уявити, що думає нелегітимний президент країни-агресора Росії Володимир Путін.

"Мені простіше зрозуміти, що думає колективний Путін. Це група, яка його створила, яка й далі дозволяє йому вдавати, що він – єдиний керівник. Починаючи від [соратника Путіна Сергія] Чемезова й усіх інших, хто тримає реальний адміністративний ресурс у країні. І я бачу, що колективний Путін дуже близький до того, щоб від колективного Путіна стати пост-Путіним, тобто замінити його", – сказав Грозєв.

На його думку, "що довше Путін буде виштовхувати українські сили зі своєї території й намагатися довести Україну до переговорів на умовах Росії, то більше колективний Путін буде готовий його сторгувати із Заходом, щоб себе зберегти".

"До такого сценарію ми маємо ставитися не так негативно. Звичайно, можна сказати, що вони не кращі за Путіна, що вони такі ж відморозки, такі ж кадебешники. Але кожна мафіозна структура (а російська держава зараз – це мафіозна структура) згодом робить цих мафіозі суспільно прийнятними людьми", – зазначив розслідувач.

За його словами, "мафіозі не хочуть постійно озиратися, чи не хоче хтось їх застрелити".

"У варіанті з кремлівською мафією: вони хочуть подорожувати світом, щоб іще 25 років вони, їхні діти, їхні коханки не були під санкціями. Тому вони готові до певних компромісів. І вони готові до компромісів з Україною. Вони готові повернути значну частину території, а може, і всю територію, щоб себе зберегти. Але це може відбутися тільки після Путіна", – наголосив Грозєв.

Він вважає, що "одна із цілей України – створювати якнайбільше умов", а "мета Заходу – дати колективному Путіну, який може стати пост-Путіним, натяки, що вони готові з ними працювати далі, якщо країна буде неагресивною, якщо країна буде хоч і не повною демократією, але не дозволить насильства".

Грозєв заявив, що війна РФ проти України нікому не вигідна, крім "божевільного Путіна".

Контекст:

Путін обіймає посаду президента Росії з 2000 року з перервою у 2008–2012 роках, коли він був главою уряду.

24 лютого 2022 року Путін оголосив про вторгнення в Україну під виглядом її "демілітаризації" та "денацифікації". Від самого початку, за даними СБУ, Путін розраховував захопити Україну за кілька днів. Але бліцкриг провалився.