Касьянов про удари України по російських НПЗ: Думаю, США пом'якшать позицію, тому що негативного ефекту, якого вони боялися, не сталося G

G7 хвилюється, щоб обсяг російської нафти на світовому ринку не знижувався, тому що її нема чим замінити, зазначив Касьянов
Фото: Mikhail Kasyanov / Facebook

Після ударів України по російських НПЗ обсяги постачання нафти на світовий ринок не зменшилися, чого боялися у США. Про це під час стриму з головною редакторкою інтернет-видання "ГОРДОН" Олесею Бацман повідомив експрем'єр-міністр Росії Михайло Касьянов (обіймав посаду у 2000–2004 роках).

"Сімка" хвилюється, щоб обсяг російської нафти [на світовому ринку] не знижувався. Тому що її нема чим замінити. Вони думали про Іран, але однаково не виходить. Бачите, як він поводиться. На практиці ми побачили, що навіть після ударів українських сил по російських НПЗ обсяги постачання нафти не зменшилися на ринок", – сказав Касьянов.

Водночас, за словами політика, певною мірою виникає дефіцит бензину й інших нафтопродуктів у Росії, що, напевно, впливає на забезпечення окупаційних військ.

"Тому російський уряд сильно зменшив дозвіл на експорт нафтопродуктів, а це зменшує доходи бюджету. Фактично це працює на правильну мету – не зруйнувати ринок, не зменшити фізичні обсяги постачання нафти, але скоротити прибутки, які Путін [який вважає себе президентом країни-агресора РФ] одержує, – наголосив Касьянов. – Я думаю, зараз позиція американців на цю тему пом'якшиться. Вони розуміють, що негативного ефекту, якого вони боялися, не сталося".

Контекст:

З початку року Україна посилила атаки на нафтогазові об'єкти на території Росії – нафтопереробні заводи, нафтобази й газові термінали. Атаки зафіксували у багатьох регіонах. Відповідальність за частину інцидентів неофіційно взяли СБУ й військова розвідка України. Україна атакує об'єкти на території країни-агресора із використанням вітчизняних безпілотних систем.

Через українські атаки на російські об'єкти нафтоперероблення, як зазначило The Moscow Times, в Росії експорт бензину впав на 37%, дизельного пального – на 23%. Російська влада заявила, що проблем із постачанням на внутрішній ринок немає, але з 1 березня експорт бензину заборонили на пів року.

У НАТО, за даними Reuters, заявили 4 квітня, що удари дронів могли вивести з ладу понад 15% потужностей російських НПЗ.

В уряді України російські НПЗ назвали абсолютно законними цілями. Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна не має іншого вибору, окрім як завдавати ударів по НПЗ у відповідь на повітряні атаки РФ на українські об'єкти енергетики.