Мінування росіянами Чорного моря зведено майже до нуля, але небезпеку становлять "блукаючі" міни – Плетенчук

Морські коридори регулярно обстежують на наявність мін, сказав Плетенчук
Фото: depositphotos.com

Російські окупанти майже перестали мінувати акваторію Чорного моря. Про це 16 серпня розповів речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук в ефірі національного телемарафону, відео опублікував канал "Ми – Україна".

"З минулого року ніяких кейсів неприємних із цього приводу не відбувалося. Інтенсивність мінування впала до нуля фактично. Було знищено літак Су-24, який здійснював спроби дистанційного мінування. Виходити в море і встановлювати міни росіяни також зараз не наважуються", – зазначив Плетенчук.

Водночас, за його словами, уже встановлені міни можуть переміщуватися внаслідок штормів, спливати, якщо вони відриваються від якорів. Тоді вони становлять більшу загрозу.

"А так щодня ми обстежуємо шляхи, по яких судна ходять у море", – сказав речник ВМС ЗСУ. 

Контекст:

Українські сапери регулярно виявляють і знищують морські й річкові міни. Незважаючи на це, в Чорному морі 2023 року було кілька інцидентів із підривом російських мін біля торговельних суден.

Зокрема, уранці 20 вересня неподалік порту Суліна на торговельному судні Seama, яке ходить під прапором Того, стався вибух. Серед версій називали зіткнення з міною.

16 жовтня нафтовий танкер Ali Najafov під прапором Ліберії було пошкоджено в Чорному морі, коли він проходив поблизу Сулінського каналу.

17 листопада повідомляли, що балкер Georgia S, імовірно, натрапив на плавучу морську міну й дістав невеликі пошкодження. Пізніше з'ясували, що міна вибухнула за 100 м від суховантажу.