ВМС України вночі знищили одну з газових вишок у Чорному морі. Окупанти атакували з неї цивільні судна. Відео

РФ використовувала платформу для створення перешкод кораблям
Фото: krymr.com (архів)

Сили оборони України атакували захоплену Росією газову платформу в Чорному морі. Про це 10 серпня повідомив в Х волонтер Сергій Стерненко, а пізніше підтвердив спікер Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

За даними Стерненка, на вишці, яку використовувала армія країни-агресора, спалахнула сильна пожежа. Він також опублікував відео удару.

Плетенчук повідомив, що удар по вишці – спільна операція ВМС і Головного управління розвідки Міноборони України. За його словами, видобування газу й іншої цивільної діяльності на платформі не було. РФ використовувала цю локацію для створення GPS-перешкод, які ускладнюють цивільне судноплавство.

"За пів доби до ураження ворог закинув на платформу обладнання і військовий персонал. Цивільних там не було", – проінформував Плетенчук.

У коментарі "Українській правді" він зазначив, що із цієї платформи РФ намагалася перешкоджати роботі "зернового коридору". Назви вишки він не уточнив.

Контекст:

Після анексії Криму 2014 року Росія експропріювала бурові установки "Чорноморнафтогазу", дочірньої компанії "Нафтогазу". Серед них – самопідйомні бурові установки "Петро Годованець" і "Незалежність", які придбали 2011 року по $400 млн за кожну (так звані вишки Бойка), і старіші "Таврида" й "Сиваш".

"Нафтогаз", втративши доступ до видобування нафти й газу на території Криму, подав позов проти Росії. У лютому 2020 року стало відомо, що українська компанія вимагає від РФ компенсації збитків за втрачені на півострові активи на суму $8 млрд. Тільки із 2014-го до 2019-го Росія видобула на родовищах, які належать Україні, 10,4 млрд м&³3; газу.

За словами воєнних експертів, із 2018 року охорону вишок, укріплених російськими спецпризначенцями, було передано Чорноморському флоту Росії із цілодобовою ротацією бойових кораблів, повідомило "Крим.Реалії". На них також установили радіолокаційні станції, які дають змогу контролювати надводний і повітряний простір між Кримом та Одеською областю, і гідроакустичні системи, які дають можливість "бачити" підводний простір, говорив президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар.

11 вересня 2023 року в ГУР МО заявили про повернення чотирьох вишок під контроль України внаслідок унікальної спецоперації.