Найманців із КНДР росіяни везуть на фронт вантажівками із цивільними номерами – ГУР МО

На записі російські військові визнають, що їхній автомобіль має цивільний номер
Фото: EPA

Країна-агресор Росія переправляє північнокорейських військових, яких готує до війни проти України, на вантажівках із цивільними держномерами. Про це 27 жовтня інформує у Facebook Головне управління розвідки Міністерства оборони (ГУР МО) України, публікуючи запис перехоплення.

"Найманців із КНДР росіяни везуть на фронт вантажівками із цивільними номерами. 27 жовтня 2024 року поліцаї держави-агресора Росії на трасі Курськ – Воронеж зупинили вантажівку КамАЗ із цивільними номерами, завантажену північнокорейськими військовими. У водія, який віз у причепі підкріплення з КНДР, не було бойового розпорядження", – ідеться в повідомленні.

У ГУР зазначили, що отримали радіоперехоплення штабістів 810-ї окремої бригади морської піхоти російської окупаційної армії, якій було призначено "північнокорейську підмогу з КамАЗ".

На записі росіяни "намагаються з’ясувати, чи є в них на балансі зупинена вантажівка і чому у водія немає належних паперів".

На записі військові визнають, що їхній автомобіль має цивільний номер.

Контекст:

Перші повідомлення про залучення військ КНДР до участі у війні на боці країни-агресора з'явилися на початку жовтня. Пізніше цю інформацію підтвердили представники української та південнокорейської розвідок. 14 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив про вступ Північної Кореї у війну на боці РФ.

ЗМІ писали, що військові інженери з КНДР уже допомагають РФ завдавати ударів балістичними ракетами по Україні. Крім того, у ГУР повідомляли, що ще 11 тис. північнокорейських військових проходять підготовку на Далекому Сході в РФ і вони будуть готові воювати в Україні вже 1 листопада. Розвідка Південної Кореї має у своєму розпорядженні дані, які свідчать, що Північна Корея скерувала у РФ 3 тис. військових і до кінця року скерує загалом 10 тис. військових.

23 жовтня, за даними ГУР МО, перші військові з КНДР прибули на фронт – їх зафіксували в Курській області РФ.

У Кремлі 21 жовтня не підтвердили і не спростували перекидання північнокорейських військових на полігони у РФ. Представник КНДР в ООН 22 жовтня назвав "стереотипними чутками" ці повідомлення, але глава Пентагону Ллойд Остін наступного дня заявив, що є докази присутності північнокорейських військ у РФ.