"Нам не потрібні чужі землі". Зеленський заявив, що операція ЗСУ в Курській області РФ – не окупація

ЗСУ контролюють приблизно сотню населених пунктів РФ
Фото: EPA

27 серпня на пресконференції президент України Володимир Зеленський відповів на запитання, чому в Курській області країни-агресора Росії, де ЗСУ проводять воєнну операцію, не помітно спротиву місцевого населення так званому лагідному окупанту, передає кореспондент видання "ГОРДОН"

"Багато говоримо про юридичні поняття та дефініції. Так ось, у нас – не окупація. У нас іде оборонна операція, є захист, ми маємо можливість робити буферні зони [...] на території Російської Федерації, щоб не допустити окупації нашої землі", – сказав Зеленський.

Президент України наголосив, що "перші почали" не українці, а росіяни.

"Вони вже окупували частину (27%) нашої землі, і тому ми робимо, щоб не окупували більше. Ось наші кроки. І тому ви бачите – ми нічого не доєднуємо до нашої держави, не змінюємо законодавство, Конституцію тощо. Нам не потрібні зайві, чужі землі. І чужі громадяни також нам не потрібні", – пояснив він.

Зеленський вважає, що ставлення українських військових до цивільних росіян краще за ставлення російських окупантів до цивільних українців, тому що українці "просто кращі".

"Вони не відносяться до цивільних (хоча це і цивільні ворожої країни), як звірі, – просто як люди. Ви думаєте, що головком [ЗСУ] чи я дзвонив і сказав: "Візьми відро і неси бабці, дай води"? Та люди йдуть, наші військові – нормальні, просто люди", – наголосив президент України.

Він сказав про український народ: "Сильний, але завжди трішки когось жалко".

"Нам дуже важливо не бути, як ті, що принесли до нас війну – із мародерством, ґвалтуванням і так далі, і я дуже пишаюся нашими воїнами, що в нас такого і близько немає", – заявив Зеленський.

Контекст:

6 серпня почався наступ ЗСУ в Курській області РФ, у регіоні тривають бої. Із 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській і Бєлгородській – ввели режим контртерористичної операції.

12 серпня Зеленський уперше офіційно повідомив про операцію в Курській області. За його словами, створення українською армією буферної зони в російському регіоні є одним із завдань сил оборони. Станом на 27 серпня, за даними ЗСУ, Україна контролює на цьому напрямку 1294 км&³2; території, ідеться про 100 населених пунктів. 

27 серпня Зеленський назвав операцію в Курській області одним з етапів завершення війни. За словами президента, ця операція входить у план перемоги України, який Зеленський у вересні планує презентувати президенту США Джо Байдену, а також кандидатам на цю посаду Камалі Гарріс і Дональду Трампу.