Зеленський: Курська операція – один з етапів завершення війни

Зеленський: Не пов'язані абсолютно речі – Курська операція й зустріч у Катарі
Фото: ЕРА

Наступальна операція сил оборони України в Курській області РФ є одним з етапів процесу завершення війни. Про це президент України Володимир Зеленський заявив 27 серпня на форумі "Україна 2024. Незалежність", повідомляє кореспондент "ГОРДОН".

"Не пов'язані абсолютно речі – Курська операція й зустріч у Катарі. Курська операція не пов'язана з жодним із пунктів формули миру. Чи пов'язана вона з другим самітом миру? Так. Бо Курська операція є одним із пунктів плану перемоги України", – сказав президент, коментуючи публікації в західних ЗМІ, зокрема The Washington Post про те, що ця операція стала причиною зриву переговорів у Катарі між Україною й Росією (повідомляли, що йшлося про взаємне припинення ударів по енергетичних об'єктах).

Такі матеріали у ЗМІ, як заявив Зеленський, "іноді не дуже допомагають". 

"Тому що це зовсім не пов'язані речі. Курська операція мала абсолютно інші цілі. Абсолютно інші, ніж зустріч по енергетиці з колегами. Енергетика дуже важлива, але важливо закінчити війну. Курська операція – один з етапів цього процесу", – додав він, підкресливши, що зустріч, яку планували провести в Катарі, не зірвалася – відбулася у форматі онлайн. 

Він додав, що добре, що про операцію в Курській області знало дуже вузьке коло людей, тому вона має успіх. 

"Безумовно, є цілі, про які я можу сказати, і, безумовно, є дуже важливі цілі, про які я не можу сказати. Курська операція принесла кілька речей. Передусім: окупація Харківщини зупинена. Ми мали інформацію щодо створення буферних зон на Харківщині, а потім на півночі. Не знали конкретики, але розуміли, що Сумщина, Чернігівщина – ось що може бути у планах, – сказав Зеленський. – Курська операція вирішила питання не окупації Сумщини й Чернігівщини. Мало того – розбила велику кількість військ ворога, серйозне угруповання". 

Донецька область – стратегічна ціль РФ, додав Зеленський. Окупанти поки не забирають війська звідти на курський напрямок, оскільки хочуть захопити весь регіон, але їм це не вдасться, вважає він.

Контекст:

6 серпня почався наступ ЗСУ в Курській області РФ, у регіоні тривають бої. З 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській і Бєлгородській – ввели режим контртерористичної операції.

12 серпня Зеленський уперше офіційно повідомив про операцію в Курській області. За його словами, створення українською армією буферної зони в російському регіоні є одним із завдань сил оборони. Станом на 27 серпня, за даними ЗСУ, Україна контролює на цьому напрямку 1294 км&³2; території, ідеться про 100 населених пунктів. 

24 серпня Зеленський сказав, що не буде озвучувати всі цілі операції в Курській області, але кілька озвучив: поповнення обмінного фонду; превентивний удар, щоб не допустити захоплення окупантами частини Сумської області; демонстрація росіянам, що для нелегітимного президента РФ Володимира Путіна важливішою є окупація України, ніж захист населення в самій Росії.