"Новий російський наступ довів, що тиску на РФ недостатньо". Зеленський назвав п'ять шляхів, як ЄС може допомогти Україні

Зеленський: Почали знімати санкції з російських олігархів, ми маємо зупинити це
Фото: ЕРА

Європейському союзу треба посилити тиск на країну-агресора Росію, яка веде проти України повномасштабну війну. Про це президент України Володимир Зеленський заявив 27 червня під час виступу на засіданні Європейської ради, стенограму опублікувала його пресслужба.

"Момент, про який варто згадати. У травні [нелегітимний президент РФ Володимир] Путін спробував розширити війну, розпочавши новий наступ на сході нашої країни. Завдяки хоробрості наших людей і вашим рішенням – наших партнерів – ми зупинили цей російський наступ. Але цей новий російський наступ довів, що нинішнього тиску на Росію за ведення війни недостатньо", – сказав Зеленський.

Він окреслив п'ять шляхів імовірної допомоги Україні з боку Євросоюзу:

  • військова підтримка (і вчасне фінансування) "для руйнування російської ілюзії, що вони чогось досягнуть шляхом війни";
  • посилення протиповітряної оборони України і збільшення далекобійності її зброї;
  • передання фінансових ресурсів від заморожених російських активів;
  • підтримка української енергетики, яку знищують російські окупанти;
  • дипломатичні зусилля, зокрема щодо підписання підсумкового комюніке Глобального саміту миру.

"Зараз ми бачимо, як почали знімати санкції з російських олігархів. Ми маємо зупинити це й посилити санкції, бо на цих коштах тримається путінський режим. [...] Путін веде повномасштабну війну проти нашого енергетичного сектору. Наш обов'язок – не дати Росії створити прецедент зі знищення енергетики цілої нації. Якщо Росії це вдасться, це стане частиною військових доктрин по всьому світу. Енергетика – одна з основ нормального життя людини", – підкреслив Зеленський.

Він також звернувся до політиків ЄС із закликом долучитися до підготовки другого саміту миру.

"Зараз ми організовуємо групи, які працюватимуть над розробкою конкретних планів дій, щоб наблизити справедливе завершення війни – надійне, чесне й тривале. Для цього нам потрібно об'єднати максимум зусиль. Європа довела свою ефективність", – вважає Зеленський.

Контекст:

Санкції проти Росії ввели у відповідь на її агресію проти України ще 2014 року. Після повномасштабного вторгнення російських військ 24 лютого 2022 року обмеження суттєво розширили.

За інформацією глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum, із кінця лютого 2022 року проти РФ ввели майже 18,5 тис. обмежень. Загалом із 2014 року, коли РФ окупувала Крим і частину території Донбасу, – понад 21 тис. Росія – найбільш підсанкційна країна у світі, вона випередила Іран, Сирію та Північну Корею.

10 травня 2024 року країна-агресор Росія розпочала новий наступ на півночі Харківської області. За даними Зеленського, співвідношення втрат під час цього наступу становить восьмеро росіян на одного українця.

27 червня Україна підписала безпекову угоду з Євросоюзом.