По Сибіру треба бити дронами, купленими в Росії, із території самої Росії - Світан

Світан вважає, що масштабування ударів дронами в радіусі 2000 км буде розгорнуто
Фото: Сухопутні війська ЗС України / Facebook (ілюстративне)

Україні слід завдавати ударів безпілотниками по території країни-агресора РФ у трьох напрямках – вуглеводню, меткомбінати та енергетика. Таку думку в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону висловив український військовий експерт полковник запасу Роман Світан.

"Та сама картинка: ударити двома кілограмами вибухівки по розподільчому трансформатору, який живить аеродром, вирубує його на певний час, а в цей час йдуть ракети і "мінусують" те, що знаходиться на аеродромі, тому що ППО стоїть. Ось у такому режимі, думаю, воно і працюватиме. Воно вже пішло: 1800 км до Оленьї ... Орська," – підкреслив експерт.

Світан вважає, що масштабування ударів дронами в радіусі 2000 км буде розгорнуто.

"А ось уже за Урал, по Сибіру, краще працювати дронами, закупленими вже в самій Росії. – Завдати удару по будь-якому об'єкту, зокрема [з території РФ], – зазначив військовий експерт. – Ну що заважає купити fpv-дрони на якомусь ринку в Челябінську, підвісити туди якийсь кілограмовий вибуховий пристрій і на дальності 7–8 км завдати удару по будь-якому об'єкту, зокрема, [з території РФ], – зазначив військовий експерт. – Навіщо нестись там тисячі кілометрів для того, що можна виконати завдання на місці тими групами, які є у наших "гурівців".

Світан додав, що це "механізм знищення російських військових об'єктів за Уралом у Сибіру".

Контекст:

Після широкомасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року українська армія почала масово застосовувати безпілотники для розвідки й завдання ударів по ворогові. Для цього використовують як безпілотники власного виробництва, так і закуплені на Заході й передані західними партнерами.

У серпні 2024 року президент України Володимир Зеленський повідомив, що за липень українські воїни застосували більше дронів, ніж окупанти.

З початку року Україна посилила атаки на нафтогазові об'єкти на території Росії – нафтопереробні заводи, нафтобази й газові термінали. Атаки зафіксували в багатьох регіонах. Відповідальність за частину інцидентів неофіційно взяли СБУ і військова розвідка України.

В уряді України російські НПЗ назвали абсолютно законними цілями. Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна не має іншого вибору, окрім як завдавати ударів по НПЗ у відповідь на повітряні атаки РФ на українські об'єкти енергетики.

Також Україна завдає ударів дронами по російських військових об'єктах, зокрема – військовим аеродромам у РФ.