"Посилить повітряний щит". Зеленський подякував Румунії за рішення надати Україні ЗРК Patriot

Зеленський: Для України важливо мати інструменти для перемоги над російським терором
Фото: ЕРА

Президент України Володимир Зеленський назвав "надважливим внеском" у протиповітряну оборону України рішення Румунії надати Україні зенітний ракетний комплекс Patriot. Про це 20 червня глава Української держави заявив у соцмережі Х.

"Вдячний Румунії та президенту Клаусу Йоганнісу за рішення надати Україні додатковий комплекс протиповітряної оборони Patriot. Цей надважливий внесок посилить наш повітряний щит і допоможе нам краще захистити наших людей та критично важливу інфраструктуру від російського повітряного терору", – написав Зеленський.

Він наголосив, що цінує "рішуче лідерство Румунії та принципову підтримку України".

"Важливо, що цей крок зміцнює безпеку не лише України, а й усього нашого регіону і Європи. Поклавши край російському терору зараз, Україна запобігає потенційній агресії проти Молдови, Румунії, країн Балтії й усіх наших сусідів. Для України вкрай важливо мати необхідні інструменти для перемоги над російським терором зараз, щоб нікому більше не довелося зіткнутися з масштабнішою агресією з боку Росії в майбутньому", – пояснив Зеленський.

Рішення про передання Україні системи ППО Patriot у Румунії ухвалили 20 червня на засіданні вищої ради оборони Румунії під керівництвом президента країни Клауса Йоганніса.

Контекст:

Україна почала отримувати Patriot від партнерів 2023 року. Цей комплекс, зокрема, здатен збивати ракети "Кинджал", які в Росії називають гіперзвуковими. Офіційно про передання Україні комплексів Patriot повідомили США (один комплекс) і Німеччина (два). Нідерланди передали Україні компоненти до цього ЗРК.

У квітні 2024 року Німеччина оголосила, що негайно передасть Україні ще один комплекс Patriot.

12 червня The New York Times повідомила, що Байден схвалив розміщення ще одного ЗРК Patriot в Україні, комплекс нібито доправлять із Польщі, де він захищає ротаційні сили американських військ, які повертатимуться до США. 13 червня цю ідею назвав "небезпечною" глава Бюро національної безпеки Польщі Яцек Сєвєра.

Байден і Зеленський 13 червня на полях саміту G7 в Італії підписали двосторонню угоду про безпеку між США й Україною строком на 10 років. Зеленський зазначив, що в документі є пункт про озброєння для України, зокрема системи Patriot.