Зеленський підписав закон про єдину роумінгову зону з Євросоюзом

ЄС запровадив для українців безоплатний роумінг у квітні 2022 року
Фото: pixabay.com

17 червня президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений Верховною Радою закон №10265 про імплементацію норм європейського законодавства з питань роумінгу.

Сам закон ухвалили 22 травня, на підпис президенту передали 28 травня.

Комітет Верховної Ради із цифрової трансформації пояснив 18 червня в Telegram, що підписаний Зеленським документ забезпечує приєднання України до спільної роумінгової зони Україна – ЄС та отримання українцями послуг роумінгу у країнах ЄС у режимі "Роумінг як удома" (Roam Like at Home, RLAH).

"RLAH означає, що під час подорожей у ЄС дзвінки, смс-повідомлення і передача даних включені в домашній пакет послуг, відповідно послуги роумінгу надаються без додаткової плати. Також перевагами спільної роумінгової зони зможуть скористатися й користувачі європейських операторів, які подорожують в Україну", – ідеться в пості.

Віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров пояснив, що українці зможуть не сплачувати додаткових зборів за мобільний зв’язок та інтернет на території 27 країн ЄС.

"До цього жодна з країн поза межами ЄС не доєднувалася до політики Roam Like at Home. Чергове підтвердження, що Україна – потужний цифровий гравець на європейській арені. Мінцифра продовжує "підганяти" сферу телекому до європейських стандартів", – написав він.

Федоров підкреслив, що тепер європейська сторона має дати позитивну оцінку українському закону, після чого Україна почне переговори про вступ у єдину роумінгову зону.

Контекст:

У зв'язку з повномасштабним вторгненням ЄС запровадив для українців безоплатний роумінг у квітні 2022 року.

Українські біженці в ЄС використовують для зв'язку з родичами в Україні картки вітчизняних мобільних операторів, сплачуючи лише за звичний пакет послуг мобільного зв'язку. 11 липня його продовжили ще на рік.

15 липня 2022 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль після розмови за допомогою відеозв'язку з верховним представником Євросоюзу із питань закордонних справ і політики безпеки Жозепом Боррелем заявив, що Україна розраховує на приєднання до єдиної зони роумінгу.

У лютому 2023 року Європейська комісія погодилася на пропозицію внести роумінг в Угоду про асоціацію між ЄС і Україною. Це перший випадок поширення режиму внутрішнього ринку ЄС на Україну, наголосили в Єврокомісії.