Повторення в Києві катастрофи, яка була на Каховській ГЕС, неможливе – глава "Укргідроенерго"

Ударом ракети знищити Київську ГЕС неможливо, упевнені в "Укргідроенерго"
Фото: Укргідроенерго / Facebook

Росіяни не зможуть повторити в Каневі чи Києві катастрофу, яку влаштували на Каховському водосховищі, вважає гендиректор "Укргідроенерго" Ігор Сирота. Про це він сказав у інтерв'ю LIGA.net, яке опублікували 31 липня.

Журналісти нагадали про заяви Росії, що "Україна готує теракт на Київській ГЕС" і запитали, наскільки реальна загроза, що окупанти, переклавши таким чином відповідальність, готують теракт на дамбі. 

"Це маніпулятивні прийоми Росії. Спочатку звинуватити когось у підриві, а потім підірвати. Щодо Каховської станції – відповідальність за скоєний теракт повністю лежить на РФ. Із першого дня окупації вони взяли Каховську ГЕС під контроль. У кінці вересня вигнали всіх українських працівників. Тобто станція стала військовим об'єктом", – зазначив Сирота.

Він нагадав, що в окупантів був час і можливість завезти вибухівку на Каховську ГЕС і закласти її там, де можна було досягти найгірших наслідків підриву, що вони і зробили. 

"Щоб повторити цей сценарій у Каневі чи Києві, про які говорять росіяни, треба захопити ці станції, мати час і можливість завезти вибухівку. Такої можливості, завдяки Збройним силам України, зараз в окупантів, на щастя, немає. Усі ці заяви Росії виключно для того, щоб сіяти хаос і паніку в Україні", – наголосив гендиректор "Укргідроенерго".

Ударом ракети знищити Київську ГЕС, упевнений Сирота, неможливо.

"Якщо говорити про наслідки влучань ракет у саму станцію й обладнання, то ви бачите, що масовані атаки призвели до того, що Дніпровська ГЕС виведена з експлуатації. І потрібно буде багато коштів і часу на її відновлення... Загалом станції "Укргідроенерго" атакували 120 разів [за час повномасштабного вторгнення]. На жаль, Росія досягає своєї мети, тому що в нас недостатньо закрите небо", – додав він. 

Контекст:

Торік, у ніч проти 6 червня 2023 року, війська країни-агресора РФ підірвали Каховську ГЕС. В "Укргідроенерго" заявили, що станцію неможливо відновити. Зруйновано дамбу Каховського водосховища, стався неконтрольований паводок, затопило тисячі будинків – переважно в Херсонській області й частково в Миколаївській. Підрив дамби призвів до екологічної катастрофи.

The New York Times писала, що її руйнування, найімовірніше, міг спричинити підрив підводного проходу до машинного залу. Це міг зробити лише той, під чиїм контролем була станція, а це росіяни, наголосило видання.

Слідчі Служби безпеки і співробітники Офісу генпрокурора 6 червня 2024 року оголосили про підозру в підриві Каховської ГЕС генерал-полковнику, командувачу угруповання військ "Днепр" збройних сил РФ Олегові Макаревичу.

Росія також завдавала ударів по інших ГЕС, зокрема Дніпровській. "Укргідроенерго" повідомляла, що 1 червня пошкоджень зазнали дві ГЕС, до того ж пошкоджено не лише обладнання, а й інфраструктуру поряд зі станціями.

12 липня офіційна представниця міністерства закордонних справ країни-агресора РФ Марія Захарова заявила, що Україна нібито готує підрив дамб Київської ГЕС і Канівського водосховища, щоб "звинуватити в цьому Росію". В українському МЗС вказали, що справжньою метою таких заяв Москви є спроба залякати українське суспільство, і закликали ще уважніше стежити за діями РФ.

Гендиректор "Укргідроенерго" зазначав, що найбільші українські ГЕС практично неможливо зруйнувати ззовні. Для цього ворогові довелося б залетіти на територію України літаками і скинути кілька авіаційних бомб. Каховську ГЕС окупанти підірвали зсередини, маючи до неї доступ, зазначив він.