Росіяни посилюють захист Кримського мосту баржами і ЗРК "Панцир" – ЗМІ

Росіяни намагаються захистити міст від атак
Фото: EPA

Нові супутникові знімки компанії Maxar Technologies демонструють, як країна-агресор Росія активізувала зусилля щодо захисту Кримського мосту від українських атак, включно з морськими безпілотниками. Про це 1 жовтня пише Business Insider.

На знімках, які було зроблено в минулі вихідні і які отримало видання, видно зростання нарощування оборонних споруд навколо мосту. Зокрема, Росія почала розміщувати баржі на південному боці мосту на початку травня, щоб захистити конструкцію й судноплавний канал від майбутніх атак.

За даними західної розвідки, раніше встановлені загородження пошкодили шторми. До червня захисні заходи посилили – росіяни встановили додаткові баржі та плавучі бонові загородження, які йдуть паралельно мосту. Нові знімки демонструють значне зростання кількості барж, які захищають міст.

Нові загородження – не єдині захисні заходи, яких Росія вжила для захисту мосту. На знімках неподалік нього також видно два зенітні ракетні комплекси "Панцир". За даними Maxar, укріплення для цих систем будували з 18-го до 23 серпня. Їх будівництво свідчить про те, що Росія занепокоєна не лише морськими загрозами мосту, а хоче захистити його ще й з повітря, ідеться в публікації.

Один зі знімків Business Insider опублікував на своїй сторінці в Х.

Контекст:

Міст через Керченську протоку, який з'єднує Крим і Росію, країна-агресор РФ почала будувати за рік після окупації півострова – 2015 року. Автодорожній міст відкрили 2018 року, залізничний – у 2019–2020 роках. Під час повномасштабної війни на Кримському мосту двічі сталися вибухи. Перший – 8 жовтня 2022 року. Було пошкоджено залізничне полотно мосту і зруйновано кілька прольотів його автомобільної частини. Другий вибух стався 17 липня 2023 року. Унаслідок інциденту було серйозно пошкоджено два прольоти мосту. За атаками на міст стояли українські спецслужби.

У березні 2024 року голова СБУ Василь Малюк повідомив, що Україна має потенціал для повного руйнування Кримського мосту, але зараз Росія не використовує його для переміщення зброї й боєприпасів. На думку начальника військової розвідки України Кирила Буданова, далекобійні ракети ATACMS, які США передали Україні, можуть знищити міст, "питання лише в їхній кількості". Керченський міст має бути зруйновано в межах "десакралізації Криму", зазначив начальник ГУР і припустив, що це може статися до кінця цього року.