Росіяни встановлюють ППО біля Кримського мосту – ЦЖР

Окупанти встановлюють вежі із зенітними ракетно-гарматними комплексами "Панцир-С1М"
Фото: EPA (архів)

На острові Тузла російські окупанти встановлюють металеві вежі з платформами, на яких розташовують системи протиповітряної оборони для захисту Керченського мосту. Про це 22 вересня повідомив "Центр журналістських розслідувань".

Ідеться про дві вежі із зенітними ракетно-гарматними комплексами "Панцир-С1М" і майданчик, де зберігають ці й інші конструкції.

У матеріалі вказано, що цього тижня окупанти встановили металеві вежі візуально заввишки до 35 м над рівнем моря обабіч мосту на ділянці, прокладеній по острову Тузла.

На вершині кожної з них розміщено бойові модулі ЗРГК. У ЦЖР зазначили, що вперше помітили "Панцир" на Керченському мосту на початку вересня. У матеріалі вказано, що це експортний варіант ППО із броньованою кабіною, яку встановлено на шасі КамАЗ-53958, забарвлено в пустельний камуфляж, модель має збільшену дальність і висоту ураження повітряних цілей.

Із десяток аналогічних секцій-трансформерів журналісти помітили й на будмайданчику з боку Керчі.

Водночас російські окупанти встановлюють у морі металевих "їжаків", імовірно, для захисту від атак морських дронів.

Контекст:

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна й більшість інших країн. 

Міст через Керченську протоку, який з'єднує Крим і Росію, країна-агресор РФ почала будувати за рік після окупації півострова – у 2015 році. Автодорожній міст відкрили 2018 року, залізничний – у 2019–2020 роках. Під час повномасштабної війни на Кримському мосту двічі сталися вибухи. Перший – 8 жовтня 2022 року. Було пошкоджено залізничне полотно мосту і зруйновано кілька прольотів його автомобільної частини. Другий вибух стався 17 липня 2023 року. Унаслідок інциденту було серйозно пошкоджено два прольоти мосту. За атаками на міст стояли українські спецслужби.

У березні 2024 року голова СБУ Василь Малюк повідомив, що Україна має потенціал для повного руйнування Кримського мосту, але зараз Росія не використовує його для переміщення зброї і боєприпасів. На думку начальника військової розвідки України Кирила Буданова, далекобійні ракети ATACMS, передані США Україні, можуть знищити міст, "питання лише в кількості". Керченський міст має бути зруйновано в межах "десакралізації Криму", зазначив начальник ГУР і припустив, що це може відбутися до кінця цього року.

Українська влада неодноразово заявляла, що має намір деокупувати всі захоплені з 2014 року Росією українські території, зокрема Крим. Президент України Володимир Зеленський вважає, що звільнити півострів буде легше, ніж Донбас.