США збираються зупинити виконання всіх замовлень на Patriot заради постачань Україні – Financial Times

США дадуть Україні пріоритет в отриманні Patriot, пишуть ЗМІ
Фото: EPA

Уряд США має намір зупинити всі відкриті замовлення на системи ППО Patriot і ракети до них, доки Україна не матиме досить засобів для захисту від повітряних атак країни-агресора Росії. Про це 20 червня повідомляє Financial Times.

Видання посилається на три джерела, ознайомлені із цим рішенням. Financial Times зазначає, що президент Джо Байден заявив минулого тижня в Італії про взяті зобов'язання щодо постачання додаткових систем ППО в Україну. До них увійдуть Patriot.

Очікувана заява США закріпить зобов'язання Байдена щодо Києва й гарантує, що Україна отримає системи, необхідні їй для захисту своїх міст і критично важливої інфраструктури, повідомили джерела.

Серед європейських країн, які мають відкриті замовлення на системи Patriot, – Польща, Румунія, Німеччина та Іспанія. Окрім того, коаліція країн НАТО в січні розмістила замовлення на 1 тис. ракет Patriot, зазначає видання.

Контекст:

Україна почала отримувати Patriot від партнерів 2023 року. Цей комплекс, зокрема, здатен збивати ракети "Кинджал", які в Росії називають гіперзвуковими. Офіційно про передання Україні комплексів Patriot повідомили США (один комплекс) і Німеччина (два). Нідерланди передали Україні компоненти до цього ЗРК.

У квітні 2024 року Німеччина оголосила, що негайно передасть Україні ще один комплекс Patriot.

12 червня The New York Times повідомила, що Байден схвалив розміщення ще одного ЗРК Patriot в Україні, комплекс нібито доправлять із Польщі, де він захищає ротаційні сили американських військ, які повертатимуться у США. 13 червня цю ідею назвав "небезпечною" глава Бюро національної безпеки Польщі Яцек Сєвєра.

Байден і Зеленський 13 червня на полях саміту G7 в Італії підписали двосторонню угоду про безпеку між США та Україною строком на 10 років. Зеленський зазначив, що в документі є пункт про озброєння для України, зокрема системи Patriot.