Світан: Мобіки занапастили велику кількість російської техніки. Тож у Росії на примусову мобілізацію більше не підуть

Мобілізовані в РФ не змогли виконувати бойове завдання на військовій техніці, зазначив Світан
Фото: EPA (архів)

У країні-агресорі Росії більше не підуть на проведення мобілізації для війни проти України, оскільки мобілізовані втратили велику кількість військової техніки. Таку думку в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону висловив український військовий експерт полковник запасу Роман Світан.

"У Росії приблизно 1120 міст. Навіть […] одна людина на добу якщо буде призиватися одним військкоматом одним містом в РФ – це буде 1120 росіян. Така математика в них працює. І ставлять в стрій, і будуть ставити в стрій підняттям грошового утримання", – наголосив Світан.

Гордон уточнив, що в Москві вже $20 тис. – одноразова виплата.

"Так, до 2 млн [рублів] початковий внесок, а далі до... пів мільйона платять, – зазначив Світан. – Будуть просто піднімати фінансування, але це і проблема Росії. Якщо не дати їм цього фінансування, якщо "санкціями" [голови СБУ Василя ] Малюка і [начальника ГУР МО Кирила] Буданова "відмінусувати" російську вуглеводню, щоб вони [російська влада] не отримували зрештою фінансів, їм не буде за що купувати рекрутів".

У такому разі можлива мобілізація, додав Гордон.

"Не те. Вони вже спробували мобілізацію, до чмобиків вона призвела. Що вона їм допомогла?.. Вони ж погробили техніку, ось ці чмобики, бо вони не змогли на ній виконувати бойове завдання. Вони не підуть на це ніколи в житті. Примусова мобілізація призводить до великих втрат не в особовому складі, а саме в техніці. Її відновити практично неможливо",– зазначив Світан.

Контекст:

21 вересня 2022 року нелегітимний президент країни-агресора Росії Володимир Путін оголосив "часткову" мобілізацію в Росії для поповнення військ, що вторглися в Україну. 28 жовтня міністр оборони РФ доповів Путіну про її завершення.

7 грудня Путін заявив, що у продовженні мобілізаційних заходів у РФ "немає необхідності". Водночас юридично мобілізацію в РФ не припиняли, оскільки Путін не підписував указу про її завершення.

Росія залучає до своїх збройних сил приблизно по 30 тис. осіб на місяць, повідомив заступник голови ГУР Міноборони України Вадим Скибицький 15 січня 2024 року.

Росія може розпочати нову хвилю мобілізації до кінця цього року, без неї наступ окупантів неможливий, писало видання Financial Times 24 травня.

Росія нарощує свої сухопутні війська – до кінця 2024 року планують збільшення їхньої чисельності в Україні до 690 тис. осіб, повідомив в інтерв'ю, опублікованому 24 липня, головком ЗСУ Олександр Сирський.

За даними Генштабу ЗСУ на ранок 10 серпня, із початку повномасштабного вторгнення втрати РФ становили майже 590 тис. осіб. Окрім того, окупанти втратили у війні тисячі одиниць бронетехніки й іншого озброєння.