У Сумській області РФ ударила ракетою по колоні зерновозів, є загиблий і поранені

Атака сталася приблизно о 20.30 на трасі Суми – Харків
Фото: Прокуратура Сумщини / Тelegram

31 серпня армія країни-агресора Росії завдала ракетного удару по колоні зерновозів у Сумській області. Про це повідомила обласна прокуратура.

Унаслідок удару загинув 23-річний водій фури, ще чотирьох його колег поранено.

Обстріл стався приблизно о 20.30 на трасі Суми – Харків біля села Верхня Сироватка Сумського району.

"Відбулося загоряння одного вантажного автомобіля й пошкодження приблизно 20", – ідеться в повідомленні.

Прокуратура відкрила досудове розслідування за фактом порушення законів і звичаїв війни, пов'язаного з умисним убивством (ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України).

У Миколаївській області окупанти безпілотником також атакували склад зерна. Про це поінформував у Telegram голова обласної військової адміністрації Віталій Кім.

За його даними, 1 вересня росіяни спрямували БПЛА типу Shahed 131/136 по селу Лимани Галицинівської громади, унаслідок чого спалахнуло зерносховище. Люди не постраждали, зазначив Кім.

Про те, що окупанти протягом останньої доби били по українському зерну й логістиці аграрного сектору, зокрема в Миколаївській і Сумській областях, у ранковому зведенні розповіли представники Повітряних сил Збройних сил України.

За ніч окупанти випустили по Україні ракету "Іскандер" і 11 дронів Shahed, вісім із них ЗСУ збили.

Контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року, окупувавши частину Сумської області. На початку квітня північні регіони України, зокрема Сумську область, звільнили від російських окупантів, але військові РФ регулярно обстрілюють регіон із російської території.

У травні 2024 року військова розвідка зазначала, що окупанти можуть розпочати новий наступ у Сумській області. 7 серпня голова Сумської ОВА Володимир Артюх оголосив обов'язкову евакуацію жителів у 10-кілометровій прикордонній зоні Сумської області.

6 серпня ЗСУ розпочали бойову операцію в Курській області РФ, яка межує із Сумською областю України, у російському регіоні тривають бої.

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко наголошував, що створення буферної зони на території Курської області – крок, який має захистити українські прикордонні громади від щоденних ворожих обстрілів.

24 серпня президент України Володимир Зеленський назвав серед цілей Курської операції ЗСУ превентивний удар, щоб не допустити захоплення окупантами частини Сумської області.