Загиблу журналістку Рощину окупанти утримували в місцях, де застосовують тортури – правозахисники

Правозахисники дізналися, де окупанти тримали Рощину
Фото: nsju.org

Країна-агресор Росія утримувала українську журналістку Вікторію Рощину у слідчому ізоляторі №2 Таганрога Ростовської області РФ та у виправній колонії №77 в окупованому Бердянську Запорізької області, де до полонених застосовують тортури. Про це повідомила 11 жовтня виконавча директорка "Медійної ініціативи за права людини" Тетяна Катриченко.

За її словами, обидва місця з перших місяців повномасштабного вторгнення росіяни використовують для утримання як українських військових, так і цивільних, зокрема жінок.

"Таганрог (Бердянськ насправді також – там катували електричним струмом) відомий як одне з найбільш для українців жорстоких місць утримання на території РФ. Його називають "пеклом на землі". Зокрема, у Таганрозі тримають азовців з "Азовсталі". Звільнені розповідають про страшні тортури. Там усі, з кого хочуть зробити злочинців, зізнаються у злочинах – оговорюють себе. Потім їх переводять у Ростов і судять", – написала Катриченко.

За її даними, журналістку утримували в одиночній камері в Таганрозі принаймні з травня до вересня 2024 року. Напередодні обміну 13 вересня Рощину і ще щонайменше одну жінку з Мелітополя вивезли з Таганрога в невідомому напрямку.

Контекст:

На початку повномасштабної війни Рощина готувала матеріали про бойові дії в Запорізькій і Донецькій областях, 12 березня 2022 року зв'язок із нею було втрачено, а 16 березня стало відомо, що Рощину затримала ФСБ РФ. 22 березня 2022 року її звільнили, вона повернулася на підконтрольну Києву територію (перед цим окупанти змусили її записати відео про відсутність претензій до російських військових).

Після цього Рощина й далі працювала на окупованих територіях. Удруге вона зникла 3 серпня 2023 року під час роботи над репортажем про окупацію, за інформацією видання "Ґрати", – на тимчасово окупованій частині Запорізької області. У травні 2024 року країна-агресор Росія визнала, що затримала Рощину.

Про те, що Рощина померла в полоні, спочатку поінформував голова комітету Ради з питань свободи слова Юрчишин ("Голос") із посиланням на батька журналістки. Але потім він видалив свій пост.

Згодом смерть Рощиної підтвердили в координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими в Україні. Там розповіли, що журналістку переводили з Таганрога до Москви – це був етап її підготовки до звільнення. У ГУР додали, що Рощину занесли у списки на обмін і її етапували в "Лефортово" для підготовки до повернення додому.