Офіс генпрокурора України почав розслідування загибелі української журналістки Рощиної в російському полоні

Про загибель Вікторії Рощиної в полоні стало відомо 10 жовтня
Фото: hromadske / X

Офіс генерального прокурора України почав розслідування загибелі української журналістки Вікторії Рощиної в російському полоні. Про це пресслужба відомства повідомила в Telegram 11 жовтня.

"Кримінальне провадження, відкрите за фактом зникнення журналістки, докваліфіковано ч. 2 ст. 438 КК України – порушення законів і звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством. Досудове розслідування за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора здійснюватиме Головне слідче управління Служби безпеки України", – ідеться в повідомленні.

Контекст:

На початку повномасштабної війни Рощина готувала матеріали про бойові дії в Запорізькій і Донецькій областях. У березні 2022-го Рощину затримала ФСБ РФ на окупованій території. 22 березня 2022 року її звільнили, і вона повернулася на підконтрольну Києву територію.

Удруге вона зникла 3 серпня 2023 року під час роботи над репортажем, за інформацією видання "Ґрати", – на тимчасово окупованій частині Запорізької області. У травні 2024 року країна-агресор Росія визнала, що затримала журналістку.

Про те, що Рощина померла в полоні, спочатку поінформував голова комітету Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин, посилаючись на батька журналістки. Згодом смерть Рощиної підтвердили в координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими в Україні. За даними штабу, журналістку переводили з Таганрога до Москви. У ГУР зазначали, що Рощину занесли до списків на обмін і її етапували в "Лефортово" з метою підготовки до повернення додому.

За інформацією видання "Ґрати", Рощина померла ще 19 вересня, однак її родичів росіяни поінформували майже за місяць. Джерела The Insider стверджували, що незадовго до смерті українка оголосила голодування.