Українська журналістка Рощина померла в російському полоні ще 19 вересня. Перед смертю вона оголосила голодування

Голодування Рощина оголосила "через нелюдське ставлення", розповів нардеп Юрчишин
Фото: nsju.org

Українська журналістка Вікторія Рощина померла в російському полоні ще 19 вересня. Про це 10 жовтня повідомило "Ґрати".

Зазначають, що про смерть 27-річної журналістки повідомило російське міністерство оборони у відповідь на звернення її батька Володимира Рощина від 28 серпня.

Лист, датований 2 жовтня, надіслали електронною поштою 10 жовтня.

У короткому повідомленні вказано дату смерті журналістки – 19 вересня, а також те, що її тіло повернуть "українській стороні в межах обміну тілами затриманих осіб".

Водночас про обставини та причину смерті Рощиної в міноборони РФ не поінформували.

Омбудсмен України Дмитро Лубінець написав у Telegram, що має офіційне документальне підтвердження від російської сторони про смерть Рощиної, яку РФ незаконно позбавила волі.

"Чому молода жінка померла, перебуваючи в російській неволі, невідомо", – зазначив він.

Джерела The Insider розповіли, що журналістка оголосила голодування незадовго до смерті.

В інтерв'ю "Настоящему времени" нардеп Ярослав Юрчишин повідомив, що голодування Рощина оголосила "через нелюдське ставлення".

"Напевно, здоров'я дуже серйозно ослабло", – сказав він.

Контекст:

На початку повномасштабної війни Рощина готувала матеріали про бойові дії в Запорізькій і Донецькій областях, 12 березня 2022 року зв'язок із нею було втрачено, а 16 березня стало відомо, що Рощину затримала ФСБ РФ. 22 березня 2022 року її звільнили, вона повернулася на підконтрольну Києву територію (перед цим окупанти змусили її записати відео про відсутність претензій до російських військових).

Після цього Рощина й далі працювала на окупованих територіях. Удруге вона зникла 3 серпня 2023 року під час роботи над репортажем про окупацію, за інформацією видання "Ґрати", – на тимчасово окупованій частині Запорізької області. У травні 2024 року країна-агресор Росія визнала, що затримала Рощину.

Про те, що Рощина померла в полоні, спочатку поінформував голова комітету Ради з питань свободи слова Юрчишин ("Голос"), посилаючись на батька журналістки. Але потім він видалив свій пост.

Згодом смерть Рощиної підтвердили в координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими в Україні. Там розповіли, що журналістку переводили з Таганрога до Москви – це був етап її підготовки до звільнення. У ГУР додали, що Рощину занесли до списків на обмін і її етапували в "Лефортово" з метою підготовки до повернення додому.