Зеленський вважає, що другий саміт миру може "поставити крапку у війні"

Зеленський: Мир має бути надійним і таким буде
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський прагне організувати другий саміт миру цього року. Про це він повідомив 20 вересня, передає кореспондент "ГОРДОН".

"Я хочу подякувати за нашу спільну роботу заради реалізації формули миру – єдиний реальний формат завершення війни дійсно справедливим і тривалим миром. Ми маємо максимально посилити Україну, щоб уже цього року організувати другий саміт миру – саміт, який зможе поставити крапку в цій війні, саме таку крапку, яка ніколи не стане трикрапкою", – сказав він у Києві на спільній пресконференції з главою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн. 

Усі в Європі однаково зацікавлені в мирі, підкреслив Зеленський. 

"Мир – це не заморозка війни, не будь-які маніпуляції міжнародним правом і мораллю. Мир має бути надійним і таким буде. Ми в цьому впевнені. Я дякую усім, хто нам допомагає", – додав він. 

На цій же пресконференції Зеленський розповів, що план перемоги України розрахований на ухвалення рішень із жовтня до грудня

Контекст:

Україна в листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів.

Перший саміт миру у швейцарському Бюргенштоку тривав із 15-го до 16 червня 2024 року. На ньому обговорювали три пункти формули миру – ядерну безпеку, продовольчу безпеку і звільнення військовополонених та українських дітей, яких викрала Росія.

У саміті взяло участь понад 90 держав, Москву туди не запрошували. На другий саміт миру Україна готова запросити РФ, за словами Зеленського, присутність РФ на цій події свідчитиме про те, що вона вирішила закінчити війну.

ЗМІ писали, що Україна хоче провести другий саміт до виборів у США, запланованих на 5 листопада.