Сертифікація оператора ГТС України має завершитися до 26 грудня – Оржель

Анбандлінг мають завершити до кінця 2019 року
Фото: EPA

Документи на сертифікацію українського оператора газотранспортної системи спрямовано в Енергетичне співтовариство, а потім Нацкомісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, має ухвалити остаточне рішення, повідомив міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель.

Нацкомісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), має ухвалити остаточне рішення щодо сертифікації оператора української газотранспортної системи до 26 грудня 2019 року. Про це на презентації 25 листопада сказав міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Міністр нагадав, що 22 листопада НКРЕКП ухвалила попереднє рішення про сертифікацію ТОВ "Оператор газотранспортної системи України".

"Документи вже направлено в Енергетичне співтовариство, тобто тому, хто підтверджує цю сертифікацію. Думаю, до 26 грудня ми отримаємо повністю сертифікованого газотранспортного оператора", – сказав він.

Оржель також розповів, що до 2 січня 2020 року очікують передання частки "Оператора газотранспортної системи України" до АТ "Магістральні газопроводи України".

Голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв заявляв, що Україна має завершити процес створення незалежного оператора ГТС до кінця 2019 року. В іншому разі можуть погіршитися відносини Києва з міжнародними партнерами: "Російські колеги будуть дуже ретельно і наполегливо вивчати, наскільки Україна сама зробила те, що ми вимагаємо від них".

Коболєв розповідав, що з 1 січня 2020 року новим оператором ГТС стане ТОВ "Оператор газотранспортної системи України". За його словами, цю компанію продадуть АТ "Магістральні газопроводи України", яке створили в листопаді 2016 року на виконання вимог Третього енергетичного пакета Європейського союзу. "Магістральні газопроводи України" належить Міністерству фінансів.

17 листопада набув чинності закон "Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з відділенням діяльності з транспортування природного газу". Документ передбачає створення окремого оператора газотранспортної системи України, який буде незалежним від НАК "Нафтогаз України" (анбандлінгу), але залишиться у державній власності. Закон забезпечує проведення анбандлінгу за моделлю ISO (Independent System Operator), на якій наполягав НАК.