Українські заробітчани зможуть отримати субсидію за умови декларування доходів – Мінсоцполітики

Рева: Бажаючі отримати субсидію повинні декларувати всі свої доходи
Фото: msp.gov.ua

Декларування іноземних доходів українськими заробітчанами необхідне для розрахунку розміру субсидій, а не для оподаткування, зазначив міністр соціальної політики України Андрій Рева.

Для нарахування субсидій заробітчани мають указати свої доходи за кордоном. Про це журналістам повідомив міністр соціальної політики України Андрій Рева, поінформував 19 листопада сайт його відомства.

"Коли громадянин звертається за субсидією, він зобов'язаний вказати свої доходи, оскільки ці кошти він витрачає на власне споживання. Але якщо він не бажає це робити, то немає жодних проблем – але тоді не потрібно звертатися за субсидією", – сказав він.

За словами міністра, декларування доходів не пов'язане з їх оподаткуванням.

"Пропозиція щодо необхідності декларування доходів викликана питанням розрахунку розміру субсидій, а не з метою їхнього оподаткування. Інакше заробітчани отримують подвійну преференцію у порівнянні з іншими громадянами. Справа в тому, що всі бажаючі отримати субсидію повинні декларувати всі свої доходи: як ті, що вони отримують в Україні, так і ті, які надходять із-за кордону. На практиці відбувається наступне: хто живе і працює в Україні, сплачує податки і ЄСВ (єдиний соціальний внесок. – "ГОРДОН"), часто не отримує субсидію, оскільки чесно декларує всі доходи. А ті, хто отримує доходи з-за кордону, як правило, їх не декларують при зверненні за субсидією. У результаті їм субсидія нараховується в більшому розмірі, ніж це могло бути за чесного декларування доходів", – зазначив Рева.

В Україні субсидію призначають на рік – із травня поточного року до травня наступного року. Розмір допомоги розраховують окремо на літній та зимовий періоди. За даними Мінсоцполітики, якщо субсидію вже призначено на 2018–2019 роки, у жовтні її розмір на опалювальний сезон розрахують автоматично, без повторного звернення.

Для оформлення субсидії необхідно надати два документи: заяву та декларацію про доходи.

Прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі України повідомила 11 жовтня, що в проекті держбюджету на 2019 рік передбачено 55,1 млрд грн субвенції місцевим бюджетам на надання субсидій.