Активне будівництво "зеленої" енергетики з наявними боргами перед інвесторами неможливе – Тинний

Ігор Тинний: Не існує жодної індустрії, де є системні борги і хтось в неї інвестує
Фото: rbc.ua

Відсутність зрушень у проблемі багатомільярдних заборгованостей перед інвесторами у поновну енергетику стає перепоною для широкомасштабного будівництва "зелених" електростанцій в Україні, котрі потрібні для зменшення критичного дефіциту потужності в енергосистемі. Про це заявив у коментарі Oboz.ua співзасновник Української асоціації відновлюваної енергетики Ігор Тинний.

"Не повинно існувати ніяких боргів. Не існує жодної індустрії, де є системні борги і хтось у неї інвестує. Необхідно один раз із цими боргами розрахуватися. Немає грошей – то цінними паперами чи активами чи загашенням кредитів із тими ж державними банками", – заявив Тинний.

За його словами, поточного року рівень недоплат за вироблену електроенергію з ПДЕ становить 40%, і через це інвестори не мають можливості активно будувати такі потрібні для держави нові потужності енергетики.

Він також прокоментував анонсовані Міністерством енергетики "зелені" аукціони, мета яких – залучити інвесторів у нові проєкти поновної енергетики. Тинний назвав це важливим і потрібним рішенням, яке запроваджують зі значним запізненням у кілька років. Водночас він вважає, що через проблеми з державною політикою щодо сектору ПДЕ, зокрема через системну проблему боргів, інтерес інвесторів до "зелених" аукціонів буде занизький.

"Я впевнений, що на цей аукціон можуть прийти інвестори, які зроблять це за чужі гроші, чи ті, що нічого не знають про Україну", – наголосив Тинний.

Контекст:

За даними "РБК-Україна", борг ДП "Гарантований покупець" перед інвесторами у станції з ПДЕ за 2022–2023 роки становить орієнтовно 17 млрд грн, а недоплати "Укренерго" за послугу зі збільшення частки електроенергії з ПДЕ сягають 28,9 млрд грн.