Без мораторію на експорт брухту Україна втратить 20 млрд грн податкових надходжень – Федерація роботодавців

Тонна експортованого брухту дає державі приблизно 1,8 тис. грн мита, а тонна брухту, переробленого на сталь в Україні, приносить у бюджет 8,2 тис. грн податків
Фото: depositphotos.com

Тонна брухту, переробленого на сталь, приносить Україні 8,2 тис. грн податків, заявили у Федерації роботодавців України і закликали Мінекономіки ввести мораторій на експорт брухту, пише "Главком" із посиланням на лист організації на адресу першого віцепрем'єр-міністра – міністра економіки Олексія Любченка.

У ФРУ підкреслили, що, якщо не ввести мораторій на експорт брухту, Україна залишиться без сировини, потрібної для металургії, оскільки ні мартенівська, ні киснево-конверторна, ні електросталеплавильна технології не дають змоги виплавляти сталь без брухту. Також ця сировина потрібна для декарбонізації. Крім того, бюджет у разі продовження вивезення брухту втрачатиме податкові надходження, скоротиться і приплив валюти у країну.

Заготівля брухту в країні падає вже 20 років поспіль, за підсумками 2020 року вона сягнула історичного мінімуму – 2,9 млн т.

"Тим часом, за даними Державної митної служби, відвантаження брухту на зовнішні ринки в січні – серпні 2021 року збільшилося майже у 20 разів, і склало 410 тис. У цей же період металурги відчули найістотніший дефіцит сировини. Спочатку вони компенсували брак брухту за рахунок власних складських запасів. Однак уже в серпні – вересні підприємства почали втрачати обсяги виробництва, і тепер заводи змушені працювати буквально "з коліс", – зазначили у ФРУ.

В організації підрахували, що тонна експортованого брухту дає державі приблизно 1,8 тис. грн (це еквівалент у гривні мита в сумі €58), а тонна брухту, переробленого на сталь в Україні, приносить у бюджет 8,2 тис. грн податків.

"Якщо не ввести мораторій на експорт брухту, Україна щорічно втрачатиме близько 20 млрд грн податкових надходжень, 5 млн т у виробництві сталі, 2,4% ВВП України і $1,4 млрд валютних надходжень", – перерахували у ФРУ.

Брухтозаготівельна галузь залишається тіньовою, незважаючи на спроби законодавчого врегулювання, і в підсумку експортне ціноутворення на брухт досі непрозоре, що призводить до втрат бюджету на десятки мільйонів доларів.

"Кожна тонна повторно використаного брухту заощаджує 1,5 т СО2 і 740 кг вугілля, а також вимагає тільки 1/3 витрат енергії в порівнянні з виробництвом сталі з первинної сировини. У Євросоюзі зараз відбувається дискусія про необхідність введення обмежень на експорт брухту саме з метою забезпечити промисловців сировиною для декарбонізації", – указано в листі.

У федерації підтримали введення заборони на експорт брухту і закликали Міністерство економіки сприяти її якнайшвидшому ухваленню.

Контекст:

"Мінпром" повідомляв із посиланням на дані Держмитниці, що експорт українського брухту збільшується із середини весни.

Видання "Бізнес.Цензор" 27 вересня опублікувало лист асоціації металургів "Укрметалургпром", у якому представники галузі просять Кабінет Міністрів і президента України заборонити експорт брухту до 31 грудня 2023 року.

У червні 2021 року об'єднання підприємств "Укрметалургпром" і профільна асоціація "Укртрубопром" уже зверталися до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням ввести тимчасову заборону на експорт брухту з України до 31 грудня 2023 року. Металургійний комбінат "АрселорМіттал Кривий Ріг" підтримав цю ініціативу.