Заборона на експорт брухту принесе в бюджет мільярди, зволікати з її ухваленням не можна – "Укрметалургпром"

Мінекономіки вже оприлюднило проєкт постанови про заборону експорту брухту
Фото: depositphotos.com
Вивезення з України брухту зростає з кожним днем, і необхідно якомога швидше заборонити експорт, оскільки він завдає шкоди металургії та бюджету, заявив у коментарі "Главкому" голова об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков.

"Усі посадовці знають, що кожна тонна брухту, яку експортують, а не переробляють усередині України, – це прямі збитки для бюджету. Ідеться про сотні мільйонів і мільярди вже гривень! Тому будь-який день зволікання небезпечний. Підприємства працюють практично без запасів. Більш того: через недобросовісну конкуренцію з боку придністровських і турецьких покупців зросли ціни. Підприємства вимушено зіткнулися з тим, що їхня собівартість зросла, і відповідно ми вже втратили конкурентоспроможність. Частина сталі, яку виготовили з українського брухту, вже ледве котирується на світових ринках", – розповів Каленков.

Він повідомив, що Мінекономіки вже оприлюднило проєкт постанови про заборону експорту брухту, і підкреслив, що ухвалити його потрібно якомога швидше.

"Наскільки я знаю, проєкт цієї постанови вже розіслано в міністерства та відомства. Я дуже сподіваюся і звертаюся на всіх майданчиках можливих до посадовців, які залучені у процес, щоб вони не тягнули з рішенням і підтримали це рішення Кабміну. Це швидке, правильне, економічно обґрунтоване рішення, яке одразу, миттєво принесе користь і бюджету, і валютному виторгу країни, і збереженню робочих місць", – заявив голова "Укрметаллургпрому".

Контекст:

Видання "БізнесЦензор" 27 вересня опублікувало лист асоціації металургів "Укрметалургпром", у якому представники галузі просять Кабінет Міністрів і президента України заборонити експорт брухту до 31 грудня 2023 року. Лист підписав Каленков.

"Мінпром" повідомляв із посиланням на дані Держмитниці, що експорт українського брухту зростає із середини весни.

У червні 2021 року об'єднання підприємств "Укрметалургпром" і профільна асоціація "Укртрубопром" звернулися до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням ввести тимчасову заборону на експорт брухту з України до 31 грудня 2023 року.

Металургійний комбінат "АрселорМіттал Кривий Ріг" підтримав цю ініціативу.

"Металургпром" повідомляв, що Єврокомісія розглядає ініціативу Європейської сталеливарної асоціації Eurofer – вона просить обмежити експорт брухту в країни, які не відповідають екологічним стандартам Євросоюзу. Якщо рішення ухвалять, вивезення брухту в Туреччину, Єгипет, Пакистан і Індію зупинять.