Енергетичне співтовариство: Уніфікація тарифу на розподіл електроенергії суперечить європейським нормам

Зараз споживачів електричної енергії в Україні поділяють на два класи
Фото: depositphotos.com

Енергетичне співтовариство звернулося до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), із закликом відмовитися від наміру уніфікувати тариф на розподіл електроенергії. На думку співтовариства, позиція НКРЕКП щодо скасування диференціації тарифів залежно від напруги є необґрунтованою і незрозумілою.

У листі секретаріату Енергетичного співтовариства до НКРЕКП, який є в розпорядженні редакції агентства УНІАН, вказано, що основний принцип регулювання мережевих тарифів викладено у ст. 18 регламенту 2019/943. Згідно із цим документом, тарифи мають відображати витрати й бути прозорими. Співтовариство нагадало, що тарифи на розподіл мають ураховувати використання мережі розподілу користувачами системи і їх треба застосовувати в недискримінаційний спосіб. Витрати мусять компенсувати ті споживачі, які використовували мережу, відповідно до принципу каскадування.

Також у листі підкреслюють, що ст. 18 регламенту 2019/943 зобов'язує регулятора враховувати найкращі практики методології тарифів на передавання й розподіл електричної енергії, які узагальнює Агентство з питань співробітництва регуляторів енергетики (ACER). Це агентство надає офіційні рекомендації національним регуляторам, а ті, зі свого боку, мусять їх дотримуватися.

Згідно зі звітом ACER, усі країни – члени ЄС, за винятком Мальти, мають тарифи на розподіл, диференційовані за рівнями напруги. Схожої практики дотримуються й країни – члени Енергетичного співтовариства. Водночас кількість таких класів зазвичай перевищує три, тоді як в Україні їх лише два. Енергетичне співтовариство наголосило, що Україні варто продовжувати диверсифікацію системи класифікації споживачів за класами напруги, а не уніфікувати тарифну політику.

Енергетичне співтовариство – міжнародна організація, членом якої з 2011 року є й Україна. Її головна мета – створення єдиного пан'європейського енергетичного ринку на основі правил і принципів внутрішнього енергоринку ЄС, а також адаптація європейського законодавства у сфері енергетики країнами, які не є членами ЄС.

Контекст:

Зараз споживачів електричної енергії в Україні поділяють на два класи: перший клас – споживачі, які використовують електроенергію напругою 27,5 кВ (велика промисловість), і другий клас – решта споживачів. Однак промисловість використовує високовольтну електричну енергію, котра потребує значно менших витрат на розподіл для операторів системи розподілу.

Уніфікація тарифів на розподіл електроенергії суперечить європейській практиці ціноутворення, писав GMK Center. Як зазначають аналітики, уніфікація тарифу створює ризик збільшення дисбалансу в системі – адже відбудеться субсидування регульованих тарифів для населення коштом промисловості. Окрім того, Україна ризикує втратити конкурентоздатність експортерів, вважають автори статті.

Після призначення нового голови і членів Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, вирішила повернутися до розгляду питання уніфікації тарифів на розподіл електричної енергії.