"Якість (читай "бодяга")". Куюн пояснив, у чому небезпека пального на заправках із низькими цінами

Експерт порекомендував не вірити в дива із цінами на пальне
Фото: depositphotos.com

Директор "Консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн на своїй сторінці у Facebook зазначив, що основні причини низької вартості пального на АЗС, які пропонують дешеве пальне, – низька якість, недолив і ухилення від сплати податків.

"Якість (читай "бодяга"). Лабораторні перевірки "соціального" бензину, які мені доводилося бачити останнім часом, свідчать про додавання 10–15% спиртів – легкої сполуки, яка збільшує не тільки обсяг продукту, але й розхід пального. У своїх розрахунках я оцінив перерозхід у скромні 7,5% (4 грн/л), хоча доводилося чути оцінки на рівні 10–12%. Недолив. Точкові заміри говорять про те, що найбільш часто й найбільш об'ємно недоливи практикуються на так званих бочках. Сягають недоливи 2–3%, завдяки чому ціна "покращується" на 1–1,5 грн/л", – заявив експерт.

Куюн наголосив, що ще одним фактором, який впливає на ціну пального, є несплата податків.

"Різниця в податках між "соціально орієнтованими" і "дорогими" АЗС в середньому 2 грн/л. Більшості клієнтів цей фактор пофіг, бо йдеться про власну кишеню. Хоча по факту в них непомітно забирають ці гроші з іншої кишені, – написав Куюн. – Воно коштує стільки ж або навіть дорожче, ніж у відомих національних мережах. Відповідно, "дороге" пальне не виглядає таким уже й дорогим. АЗС, які торгують "дешевим" пальним й фактично без класичної націнки, заробляють на недоливах і несплаті податків до 3,5 грн/л на дизелі та до 7,5 грн/л на бензині, який до того ж і "бодяжать".

Експерт порекомендував не вірити в дива.

"Ці фокуси полягають або в обкраданні держави, або в обкраданні самого споживача. А іноді – всіх одразу", – написав Куюн.

Контекст:

У середині травня Куюн писав, що "БРСМ-Нафта" у 2023 році недоплатила в бюджет до пів мільярда гривень податків. По Avantage7 ця цифра може сягнути 400 млн грн, по мережах Motto і Marshal – в середньому по 100 млн грн.