Керівник "Укрзалізниці" сподівається на підвищення вантажних тарифів. Це буде четверте підвищення за останні роки

"Укрзалізниця" має намір підвищити на 20% тарифи на залізничні перевезення, повідомив 22 серпня Oboz.ua
Фото: depositphotos.com

Голова правління "Укрзалізниці" Євген Лященко сподівається на підвищення вантажних тарифів, пропозиції компанії щодо зміни тарифів – на розгляді в Кабміні. Про це заявив керівник УЗ у коментарі виданню "Forbes Україна".

Завдяки підвищенню тарифів, яке в УЗ називають гармонізацією, залізничний монополіст розраховує отримати приблизно 3 млрд грн ще до кінця року.

"Ми подали пропозиції щодо гармонізації тарифів, вони вже пройшли тарифну комісію. Зараз проходять внутрішні процедури Кабінету Міністрів, і я дуже сподіваюся, що до кінця року це таки відбудеться", – сказав Лященко.

За даними порталу RailInsider, із 2021 року тарифи на вантажні перевезення підвищували вже тричі, у червні 2022 року, вже під час війни, ціни зросли рекордно – на 70% для всіх видів вантажів.

Видання Oboz.ua пише з посиланням на учасників ринку, що зараз рентабельність вантажних перевезень становить 26%.

"Укрзалізниця" вже понад пів року демонструє рекордне зростання обсягів перевезень завдяки відкриттю чорноморських портів і збільшенню обсягів виробництва українських експортерів. За січень – серпень 2024 року компанія перевезла 118 млн 440 тис. т вантажів – це на 24,3% більше, ніж за відповідний період торік. На експорт УЗ відвезла 57 млн 740 тис. т – це на 65,8% більше. Це дало змогу компанії отримати за пів року прибуток у розмірі понад 3 млрд грн", – зазначили автори матеріалу.

Контекст:

АТ "Укрзалізниця" має зосередитися на розширенні вантажної бази, а не на підвищенні тарифів, заявили в Європейській бізнес-асоціації (ЕВА), коментуючи ініціативу компанії підвищити тарифи на залізничні вантажні перевезення в межах "гармонізації". "Минулий 2023 рік "Укрзалізниця" завершила з прибутком, у той час як багато підприємств не можуть похвалитися таким результатом. Компанії варто було б зосередитися не на підвищенні тарифів, а на зростанні своєї вантажної бази та скороченні витрат (наприклад, операційних), що значно зросли за останній період", – заявили в ЕВА.

Генеральний директор Федерації роботодавців транспорту Володимир Гусак заявив, що можна прогнозувати збільшення обсягів перевезень "Укрзалізниці". "Зважаючи на це, ми вважаємо, що УЗ утримається від необґрунтованого підвищення тарифів", – сказав експерт.