Зниження вантажних тарифів дасть "Укрзалізниці" більше прибутків – експерт

У січні – червні 2024 року УЗ перевезла понад 90 млн тонн вантажів, що на 28% більше, ніж за аналогічний період минулого року
Фото: depositphotos.com

В "Укрзалізниці" знову заговорили про необхідність підвищення тарифів на вантажні перевезення, яке на цей раз замасковане під виглядом "гармонізації", пише профільний портал "Мінпром". Журналісти зазначили, що бізнес і експерти транспортного ринку переконані – "Укрзалізниці" потрібно переглянути свої витрати, покращити операційну діяльність і знайти шляхи для зниження вантажного тарифу, щоб отримувати більше прибутків. 

"Укрзалізниця" може отримати додаткові кошти з продажу металобрухту, аукціони з продажу якого були зупинені у вересні минулого року. З того часу на складах УЗ накопичилася сировина на суму близько мільярда гривень, яка просто іржавіє без жодної користі. А посадові особи держкомпанії пояснюють цей факт нібито недосконалістю нормативної бази", – зазначають у виданні.

Опитані авторами експерти додають, що збільшення прибутку може принести й тарифне стимулювання, тобто скорочення вартості перевезень з метою збільшення їх обсягів.

В Україні є вже приклад: щойно УЗ дала 30% знижки на відправлення агропродукції з районів, наближених до зон бойових дій, лише за 15 діб обсяги перевезень побили всі рекорди. В Українській спілці промисловців і підприємців вважають, що є потреба у прозорому й довгостроковому тарифоутворенні, а також є розрахунки, як це вплине на економічні процеси загалом.

"З боку держави важливо дати можливість розвиватися конкуренції на ринку, виключити субсидіювання пасажирських перевезень за рахунок вантажних, поліпшити якість останніх, а в перспективі – і цінову політику", – наголосили в УСПП.

Контекст:

Голова УЗ Євген Лященко заявив в інтерв'ю "Forbes Україна", що компанія має намір "гармонізувати" тариф на вантажні перевезення. Унаслідок цього, як очікують, витрати промисловості зростуть щонайменше на 7–10%.

Улітку 2022 року УЗ підвищила тарифи на вантажні перевезення на 70%.

"Укрзалізниця" в листопаді 2023 року перевезла 14 млн тонн вантажів, це рекордний показник від початку широкомасштабного вторгнення. Перевезення зернових у напрямку морських портів у листопаді сягнули 1,7 млн тонн, це в 1,7 раза більше, якщо порівняти із жовтнем. За підсумками 2023 року "Укрзалізниця" перевезла 148,4 млн тонн вантажів.

Генеральний директор Федерації роботодавців транспорту Володимир Гусак заявив, що можна прогнозувати збільшення обсягів перевезень "Укрзалізниці". "Зважаючи на це, ми вважаємо, що УЗ утримається від необґрунтованого підвищення тарифів", – сказав експерт.

У січні – червні 2024 року УЗ перевезла понад 90 млн тонн вантажів, що на 28% більше, ніж за аналогічний період минулого року.