Зниження вантажних тарифів може дати "Укрзалізниці" додаткові кошти – Центр транспортних стратегій

Голова УЗ Євген Лященко заявив, що компанія має намір "гармонізувати" тариф на вантажні перевезення
Фото: depositphotos.com

Зниження тарифів на вантажні перевезення може значно покращити фінансову ситуацію "Укрзалізниці", зазначає Центр транспортних стратегій. Пропозиція щодо "гармонізації" тарифів може негативно вплинути на промисловість, спричинивши зменшення вантажопотоків, ідеться в дослідженні порталу.

"Тарифне стимулювання показало свою ефективність в Україні. Так, з початку червня цього року "Укрзалізниця" почала надавати знижку в розмірі 30% на перевезення агропродукції в експортному напрямку з районів, наближених до бойових дій або окупованих територій, – ідеться у статті. – Економічний ефект був миттєвим: за перші 15 діб за пільговим тарифом було відправлено 1260 вагонів і 24 фітингові платформи".

Однак ЦТС висловлює занепокоєння щодо того, що знижки зараз поширюються тільки на зернові вантажі. Усі підприємства, які функціонують у прифронтових зонах, стикаються з такими ризиками, і застосування цієї практики до всіх типів вантажів могло б суттєво покращити ситуацію як для "Укрзалізниці", так і для економіки прифронтових регіонів. Експерти також відзначають, що така практика для "Укрзалізниці" є радше винятком.

"Якщо поглянути ретроспективно, то останні роки тарифи на залізничні перевезення суттєво зросли. У 2021 році було ухвалено рішення про підвищення тарифів у два етапи. У 2022 році тариф зріс на 70% для всіх видів вантажів. Це підвищення було сприйняте як тимчасове й вимушене, й очікувалося, що тарифи знизяться після відновлення вантажної бази "Укрзалізниці". У першій половині 2024 року вантажна база "Укрзалізниці" була на 65% вища за показник березня – червня 2022 року, але тарифи не зменшилися, а бізнесу натякають на можливість подальшого підвищення", – підкреслюють у ЦТС.

Видання також зауважило, що тарифи "Укрзалізниці" в доларах США значно перевищують довоєнні рівні 2019–2021 років. Це призводить до того, що деякі підприємства вже не можуть працювати без збитків, що, зі свого боку, впливає на зменшення доходів "Укрзалізниці" від перевезень.

"Таким чином, нове підвищення тарифів, замасковане під "актуалізацію", може мати зворотний ефект: замість збільшення доходів залізниця може зіткнутися зі зменшенням вантажної бази, що призведе до зменшення надходжень. Водночас гнучка тарифна політика й покращення якості перевезень можуть підвищити конкурентоспроможність виробників і сприяти зростанню вантажної бази, що вигідно всім сторонам", – резюмували в ЦТС.

Контекст:

Голова УЗ Євген Лященко заявив в інтерв'ю "Forbes Україна", що компанія має намір "гармонізувати" тариф на вантажні перевезення. Унаслідок цього, як очікують, витрати промисловості зростуть щонайменше на 7–10%.

Улітку 2022 року УЗ підвищила тарифи на вантажні перевезення на 70%.

"Укрзалізниця" в листопаді 2023 року перевезла 14 млн тонн вантажів, це рекордний показник від початку широкомасштабного вторгнення. Перевезення зернових у напрямку морських портів у листопаді сягнули 1,7 млн тонн, це в 1,7 раза більше, як порівняти із жовтнем. За підсумками 2023 року "Укрзалізниця" перевезла 148,4 млн тонн вантажів.

Генеральний директор Федерації роботодавців транспорту Володимир Гусак заявив, що можна прогнозувати збільшення обсягів перевезень "Укрзалізниці". "Зважаючи на це, ми вважаємо, що УЗ утримається від необґрунтованого підвищення тарифів", – сказав експерт.

У січні – червні 2024 року УЗ перевезла понад 90 млн тонн вантажів, що на 28% більше, ніж за аналогічний період минулого року.