Міжнародна компанія CRH за один крок від придбання двох цементних заводів в Україні – ЗМІ

Вартість угоди становить €100 млн, що робить її найбільшою інвестицією в будівельний сектор України від початку повномасштабного вторгнення
Фото: unn.ua

1 серпня завершився маркет-тест, проведений Антимонопольним комітетом України (АМКУ) для оцінювання придбання міжнародною компанією CRH двох цементних заводів, які належать Buzzi. Цей етап є передостаннім на шляху до фінального рішення щодо угоди, пише 3 серпня інформаційне агентство УНН. До маркет-тесту входило опитування споживачів, учасників цементного ринку й експертів. Цей метод АМКУ використовує рідко, зазвичай у випадках великих угод злиття і поглинання.

В агентстві нагадали, що 25 липня АМКУ визначив умови, за яких CRH зможе придбати цементні заводи "Волинь-цемент" у Рівненській області та "Югцемент" у Миколаївській області, які належать італійській компанії Buzzi. Відповідно до умов угоди, CRH зобов'язується протягом дев'яти місяців після придбання передати 25–28% акцій ПрАТ "Дікергофф цемент Україна" незалежному інвестору. Компанія також має повідомляти державний регулятор про передання частки активів, обсяги виробництва цементу і його постачання.

Водночас CRH має зберігати виробничі потужності, забезпечувати рівні умови і конкурентні ціни для споживачів будматеріалів. Компанія також зобов'язується інвестувати в модернізацію заводів, підтримувати наявні робочі місця і покращувати умови праці.

Вартість угоди становить €100 млн, що робить її найбільшою інвестицією в будівельний сектор України з початку повномасштабного вторгнення. Зараз CRH уже керує трьома цементними заводами в Україні: "Миколаївцемент", "Подільський цемент" і "Одеський цементний завод".

"Іноземні інвестиції у будівельну галузь України є надважливими сьогодні, адже вони разом зі стратегією фінансування будівництва житла і промислових потужностей опосередковано впливатимуть на економічне зростання. Відтак, попит на будівельні матеріали зростатиме, українські підприємства зможуть модернізувати потужності, а українці матимуть можливість отримати доступне житло і робочі місця", – зазначив заступник міністра економіки України Володимир Кузьо.

УНН пише з посиланням на експертів ринку, що ця угода є суттєвою для відновлення України, оскільки цемент є критично важливим будівельним матеріалом. Присутність іноземного інвестора, який готовий вкладати в розвиток внутрішнього виробництва, допоможе уникнути дефіциту цементу під час відбудови країни, додає агентство.

Директор одного з найбільших залізобетонних заводів України "Хмельницькзалізобетон" Валерій Корбут наголосив: "Інвестиції і модернізація підприємств завжди підвищують конкуренцію на ринку. А це, у свою чергу, робить продукт більш якісним і доступним. Тому вже сьогодні важливо залучати інвестиції в цементну галузь, щоб бути готовими до відбудови".

Генеральний директор німецької компанії KREISEL Андрій Бойко зазначив, що зараз інвестувати в Україні складно, але потрібно.

"Важливо бути готовими до того моменту, коли почнеться відбудова. Тому саме зараз – ідеальний час для модернізації і збільшення потужностей. Я дуже вітаю міжнародні інвестиції, і я прихильник інвестицій саме у виробництво в Україні, у розвиток так званого економічного націоналізму. Це означає, що компанії, які приходять в Україну, особливо якщо це міжнародні компанії, як наша, приносять нові технології, нову якість, створюють робочі місця", – сказав він.

Контекст:

CRH – міжнародна компанія з головним офісом в Ірландії, є однією з найбільших у світі виробників будівельних матеріалів. В Україні компанія працює під брендом Cemark. Із 1999 року CRH інвестувала в український ринок приблизно $500 млн, включно із $80 млн від початку повномасштабного вторгнення, із яких $34 млн передали на зведення цементного терміналу в Київській області. У 2022 році CRH зробила найбільшу корпоративну пожертву в Україні через ЮНІСЕФ у розмірі понад $1 млн, пише УНН.